Svijet
0

SAD očekuje da Irak prihvati sporazum SOFA

FENA
Glasnogovornik američkog State Departmenta izjavio je u ponedjeljak kako se administracija predsjednika Georgea W. Busha nada da će irački parlament odobriti Sporazum o statusu američkih snaga (SOFA), koji je u nedjelju prihvatila vlada u Bagdadu.

Odgovarajući na pitanja novinara, glasnogovornik Sean McCormack je rekao kako ne želi predviđati ishod glasanja u iračkom parlamentu, ali je dodao kako SAD smatra to "dobrim sporazumom", jer ga inače ne bi potpisao kao i vlada Iraka, te da se "svakako nada pozitivnom ishodu".

Sporazum SOFA omogućio bi američkim snagama pravni okvir za ostanak u Iraku nakon 31. decembra kada ističe mandat Ujedinjenih naroda. Sporazum poziva SAD da počnu s povlačenjem snaga u junu i dovrše ga do kraja 2011.

Očekuje se da će irački parlament raspravljati o sporazumu u idućih desetak dana.

McCormack je naglasio kako će sporazum SOFA biti važan korak za cijeli Bliski istok. "Imat ćete sporazum potpisan između SAD-a i demokratskog Iraka, demokratskog Iraka u srcu Bliskog istoka. A to će zauvijek pozitivno promijeniti Bliski istok", kazao je.

Bijela kuća je pozdravila potpisivanje SOFA sporazuma.

"Iako proces još nije dovršen, nadamo se i uvjereni smo da ćemo uskoro imati sporazum koji služi i narodu Iraka i SAD-u, te šalje signal regiji i svijetu da su naše vlade predane stabilnom, sigurnom i demokratskom Iraku", saopćio je Gordon Johndroe, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

The Washington Post u ponedjeljak ocjenjuje da će sporazum SOFA, ako ga parlament Iraka prihvati, "znatno ograničiti američku vojnu moć u Iraku".

Američki vojnici morat će tražiti naloge od iračkih sudova za hapšenja, i morat će predavati uhapšene iračkim vlastima. Američke postrojbe morat će napustiti borbene ispostave u iračkim gradovima do sredine 2009. i povući se u baze.

Na pitanje novinara o pristanku administracije na fiksne rokove za povlačenje američkih vojnika iz Iraka, čemu se predsjednik Bush uvijek protivio, glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino u ponedjeljak je izbjegla izravno odgovoriti, prenosi Hina, rekavši kako se radi o "datumima kojima se teži".

Istodobno je istaknula da su sporazum SOFA omogućili uspjesi američkih i iračkih snaga na planu jačanja sigurnosti u zemlji.