Svijet
0

SAD: Obogaćivanje urana u Fordu je novo kršenje obaveza

FENA
Sjedinjene Države ocijenile su u ponedjeljak da je iransko obogaćivanje urana u centrali u Fordu, o kojemu je u ponedjeljak izvijestila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), "nova eskalacija" u sukobi Irana i međunarodne zajednice.

"Ako (Iranci) u Fordu obogaćuju uran do 20 posto, to je nova eskalacija u kršenju njihovih obaveza na nuklearnom polju", rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

"Još jednom pozivamo Iran da prekine obogaćivanje urana i da bezuvjetno sarađuje s IAEA-om te da provodi sve rezolucije Vijeća sigurnosti" i IAEA-e, dodala je glasnogovornica.

IAEA je u ponedjeljak objavila da je Iran počeo spornu proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto u centrali u Fordu, sagrađenoj pod zemljom kako bi se zaštitila od mogućeg napada.

Vijeće sigurnosti je donijelo šest rezolucija, među kojima četiri obuhvaćaju sankcije, ne bi li primorali Irance da prekinu s obogaćivanjem urana.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle smatra da je obogaćivanje urana u Fordu još jedan korak u produbljivanju krize između međunarodne zajednice i Teherana, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik.

"Westerwelle drži da je početak obogaćivanja urana do 20 posto u podzemnoj centrali u Fordu novi korak u eskalaciji", rekao je.

"Sve dok Iran ne bude načinio pomak, neće biti alternative oštrim sankcijama", dodao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova, prenijela je Hina.

Usto je kazao da je Westerwelle "siguran" kako će evropski ministri vanjskih poslova donijeti nove sankcije na sjednici vijeća planiranoj za 30. juna.