Svijet
0

SAD: Objavljivanje detalja istrage o ubistvima u Haditi

FENA
Američka vlada je obećala da će javno objaviti sve detalje istrage navodnog masakra nad iračkim civilima koji su počinili američki marinci u novembru prošle godine.

Washington je dao to obećanje nakon tvrdnji da je ubistvo 24 ljudi u gradi Haditi zataškano, javio je BBC.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da je predsjednik George W. Bush zabrinut tim izvještajima, ali kako želi da vojska prvo okonča svoju istragu.

Irački premijer ranije je izjavio da će vlada u Bagdadu istražiti te tvrdnje. Premijer Nouri al-Maliki izjavio je novinskoj agenciji Reuters kako postoji "limit prihvatljivih opravdanja" za civilne žrtve.

Pentagon je blizu okončanja dvije odvojene istrage ubistava i njihovog zataškavanja u Haditi, koje je u početku pripisalo sukobu s militantima.

Sudeći po prvim izvještajima američke vojske, 15 civila i osam pobunjenika ubijeno je nakon što je bomba ubila američkog marinca u Haditi, uporištu militanata u pokrajini Anbar.

Vojska sada tvrdi kako istražuje ukupno 24 pogibije. Analitičari tvrde kako bi incident od 19. novembra sada mogao nanijeti mnogo teži udarac američkim pozicijama nego skandal u zatvoru Abu Ghraib.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je kako je dobio uvjeravanja od Pentagona da će "svi detalji" istrage biti objavljeni u javnosti. "Imat ćemo punu sliku onoga što se dogodilo", izjavio je Snow.

On je kazao kako je predsjednik Bush "omogućio lancu komande da učini ono što treba učiniti" u ministarstvu odbrane koje mora dovršitri istrage. Hadita je poprište redovnih napada na američke trupe. "Marinci su preuzeli agresivnu ulogu u ovome", kazao je Snow.

Glasnogovornik je dodao da Bush nije čuo ništa o incidentu do prvih mjeseci ove godine kada ga je jedan novinar upitao o njemu, navodeći zvaničnike da ga izvijeste.