Svijet
0

SAD: Objavljene optužnice protiv osumnjičenih za povezanost s terorističkim napadima

FENA
Oružane snage Sjedinjenih Država podignule su optužnice protiv šest osumnjičenika koji su, kako se smatra, povezani s terorističkim napadima počinjenim 11. septembra 2001. godine.

Optužnice se odnose na kaznena djela ubistva i ratnih zločina. Vojni tužitelj je izjavio kako vlada SAD-a želi da se svaki od optuženih osudi na smrtnu kaznu.

Vojni sudac će sada razmotriti dokaze koji su prikupljeni u vezi s djelatnošću šest optuženika, koji su zatočeni u Guantanamu, te će nakon toga odlučiti treba li pokrenuti sudski postupak ili ne, prenijela je VoA.

Među optuženicima je i Khalid Sheikh Mohammed, za kojeg se sumnja da je bio glavni planer napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Američke oružane snage žele da se šestorici sudi zajedno, i to u samoj bazi Guantanamo, u okviru vojnoga sudskog sustava. Druge tačke optužnice odnose se na kaznena djela sudjelovanja u zavjeri, ubistva kao kršenja ratnih pravila, terorizma te materijalne pomoći teroristima.

General Thomas Hartman izjavio je da bi pred vojnim sudom ovi optuženici imali ista prava kao i optuženi pripadnici američkih oružanih snaga.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International saopćila je povodom objavljivanja optužnice da su njezini navodi preozbiljni da bi se dokazivali u, kako se navodi, "pravnom sustavu vojnih sudova koji nije još testiran“.

Amnesty International smatra da optuženicima za terorističke napade od 11. septembra treba suditi pred američkim civilnim, saveznim sudom, a da optuženi treba da imaju sva prava koja su potrebna da bi se zajamčilo pravedno suđenje.