Svijet
0

SAD: Obilježena 70. godišnjica od napada na Pearl Harbor

FENA
Sjedinjene Američke Države (SAD) u srijedu su obilježile 70. godišnjicu od napada na Pearl Harbor s memorijalnom službom, spuštenim zastavama i minutom šutnje.

Memorijalne službe su zakazane diljem SAD-a, od luke Pearl Harbor na Havajima do Washingtona D.C. na istočnoj obali, u znak sjećanja na 2.400 Amerikanaca koji su poginuli 7. decembra 1941. godine kada je Japan izvršio iznenadni napad na američku pacifičku flotilu.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je da se zastave spuste na pola koplja ispred državnih ustanova diljem zemlje u znak obilježavanja nacionalnog Dana sjećanja na Pearl Harbor, javio je AFP.

  • U jedno vedro nedjeljno jutro prije 70 godina nebo iznad Pearl Harbora se zamračilo bombama japanskih snaga u iznenadnom napadu koji je predstavljao test otpora naših oružanih snaga i volje našeg naroda, rekao je predsjednik SAD-a.

Bombardovanje se desilo u tačno 7.55 sati ujutro i u roku od dva sata 20 vojnih brodova je bilo potpoljeno, a 164 letjelice uništene.

Od 2.400 osoba koje su poginule tog dana, skoro polovina je je poginula u prvim sekundama napada na ratnom brodu Arizona, kada je bačena bomba detonirala skladište streljiva, uzrokujući vatru koja je gorila tri dana.

Tadašnji predsjednik SAD-a Franklin Delano Roosevelt je, nakon ovog incidenta, objavio rat Japanu i označivši ulazak Sjedninjenih Država u Drugi svjetski rat.