Svijet
0

SAD: Obama pozdravio sporazum za spas eurozone

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je u četvrtak sporazum koji je postignut u Bruxellesu za spas eurozone, ocijenivši da donesene odluke predstavljaju "bitnu osnovu" na putu rješavanja dužničke krize u Evropi.

"Veselimo se važnim odlukama koje je prošle noći u Bruxellesu donijela Evropska unija. One predstavljaju bitnu osnovu za rješavanje cjelokupne krize u zoni eura", ocijenio je američki predsjednik u saopćenju.

Dodao je da taj plan treba što prije početi primjenjivati istaknuvši kako će SAD nastaviti podupirati Evropsku uniju i svoje evropske saveznike u njihovim naporima na pronalaženju rješenja postojeće krize u trenutku kada i SAD i Evropa zajednički rade na tome da podupru svjetski ekonomski oporavak.

Tokom susreta u četvrtak s češkim premijerom Petrom Nečasom u Ovalnom uredu Bijele kuće Obama je sporazum iz Bruxellesa označio "prvom važnom etapom" insistirajući ponovo na što bržoj primjeni postignutog plana, prenose agencije.

"Poruka prema kojoj oni (Evropljani) žele riješiti problem na vrlo ozbiljan način smirila je tržišta diljem svijeta", istaknuo je Obama.

"Ako je Evropa slaba i kao naš najznačajniji trgovinski partner ne bilježi rast, to će imati uticati i na naše poslove i našu sposobnost otvaranja novih radnih mjesta", kazao je američki predsjednik.

Čelnici zemalja eurozone postigli su u srijedu navečer u Bruxellesu sporazum o otpisivanju 50 posto grčkog duga i jačanju kreditnih sposobnosti Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), koji će biti povećan na 1000 milijardi eura, kako bi mogao priteći u pomoć prezaduženim članicama eurozone.