Svijet
0

SAD neće učestvovati u zračnim vježbama u Turskoj

FENA
Sjedinjene Američke Države neće učestvovati u zračnim vojnim vježbama koje se u oktobru održavaju u Turskoj, doznaje se u srijedu iz američkih izvora, a turska štampa njihov izostanak objašnjava činjenicom da su Izrealci isključeni.

"Američka avijacija neće učestvoivati u drugoj fazi vježbi", naglasio je za agenciju AFP jedan američki diplomatski izvor koji je želio da ostane anoniman.

Prema pisanju Hurriyeta, koji se u srijedu poziva na neidentificirane izvore, Washington je dao do znanja turskim vojnim vlastima da američki lovci neće učestvovati u manevrima dok izraelska avijacija ne bude pozvana na ove godišnje vježbe.

Odnosi između Turske i Izraela, nekada strateških saveznika u regiji, pogoršali su se nakon ofanzive izraelske vojske na pojas Gaze u zimu 2008/2009. godine

Izrael je bio isključen i 2009. godine iz istih vojnih vježbi, zbog čega se SAD iz solidarnosti povukao. Turska je zvanično ukinula "međunarodnu fazu" manevara koji su omogućili izraelskim avionima da koriste od 2001. godine prostranstva Konye za vježbe uz članice NATO-a, čiji je član Turska.