Azija napreduje
0

SAD neće biti jedina svjetska supersila do 2030. godine

FENA
Novi izvještaj američke obavještajne zajednice predviđa da Sjedinjene Države više neće biti jedina svjetska supersila do 2030. godine.

"U smislu pokazatelja ukupne moći - BDP-a, obima stanovništva, vojnih troškova i tehnoloških ulaganja - Azija će nadmašiti Sjevernu Ameriku i Evropu skupa", zaključuje se u izvještaju, prenosi website Politico.

"Globalni trendovi 2030: Alternativni svijetovi" koji je pripremio Ured Nacionalnog obavještajnog vijeća za ured direktora Nacionalne obavještajne službe - predviđa da se "unipolarni" svijet koji je nastao nakon raspada Sovjetskog Saveza neće nastaviti.

"S rapidnim rastom ostalih zemalja, "unipolarni momenat" je završen i nijedna zemlja - bez obzira da li je -riječ o SAD, ili bilo kojoj drugoj zemlji - neće imati hegedmonističku moć", tvrdi se u izvještaju.

"Američki relativni ekonomski pad prema zemljama u usponu je neizbježan i već se dešava, ali ali buduću američku ulogu u međunarodnom sistemu teško je procijeniti", navodi se u izvještaju.

"Globalni trendovi" predviđaju da će Sjedinjene Države zadržati jedinstvenu ulogu u međunarodnom sistemu - djelimično zbog njihove istorije i ranije rukovodeće uloge.

"SAD će najvjerovatnije ostati "prve među jednakima" u velikim silama, zbog svog naslijeđa rukovodeće uloge u svijetu koju su igrale u međunarodnoj politici", navodi se u izvještaju.

A obavještajna zajednica ne vjeruje da će neka druga zemlja smjeniti Sjedinjene Države kao jedinu svjetsku supersilu.

"Smjena Sjedinjenih Država drugom svjetskom silom i pojava novog međunarodnog poretka izgleda kao najmanje vjerovatan ishod u ovom vremenskom periodu", predviđa izvještaj.

U izvještaju se tvrdi da sile u usponu poput Kine, Indije i Brazila ne dijele istu ideologiju i da su više usmjerene na svoju regionalnu ulogu. Također se upozorava na posljedice američkog povlačenja sa svjetske scene.

"Propast ili iznenadno povlačenje američke moći vjerovatno će rezultirati dužim periodom globalne anarhije", navodi se u obavještajnom izvještaju, prenosi Politico.