Mali
0

SAD ne priznaju nezavisnost koju su proglasili Tuarezi

FENA
Sjedinjene Američke Države u petak su odbacile deklaraciju o nezavisnosti teritorije Azawad na sjeveru Malija, koju su proglasili pobunjenici Tuarezi, a koju su već osudile evropske i afričke zemlje.

"Odbacujemo deklaraciju o nezavisnosti Nacionalnog pokreta za oslobođenje Azawada i ponavljamo naš poziv da se sačuva teritorijalni integritet Malija", izjavio je AFP-u Patrick Ventrell, glasnogovornik američkog State Departmenta.

Pobunjenici koji pripadaju nomadskim plemenima Tuarezi saopćili su da su u ponoć obustavili sve vojne operacije kao rezultat uspješnog osvajanja oblasti na sjeveru zemlje koju zovu Azawad.

Proglašenje nezavisnosti od glasnogovornika Nacionalnog pokreta u Parizu Mose Aga Atahera "formalizira" podjelu Malija: dio juga pod kontrolom izoliranih pučista i dio sjevera pod anarhijom.

"Vrlo brzo, Afrička unija (AU), Evropska unija (EU) i Francuska, bivše kolonijalne sile, odbile su ovu jednostranu deklaraciju kao praznu ili bez ikakve vrijednosti", rekao je Jean Ping, predsjednik komisije AU-a.

Azawad, veliko sušno područje, po veličini kao Francuska i Belgija zajedno, nalazi se sjeverno od rijeke Niger i obuhvata tri administrativne regije Kidal, Tombuktu i Gao.

Dvije sedmice nakon državnog vojnog udara kojim je 22. marta u Bamaku svrgnut predsjednik Amadu Tumani Ture, ove regije su u tri dana pale u ruke Nacionalnog pokreta za oslobođenje Azawada, islamističkog pokreta Ansar Dine (Branioci islama) potpomognutog El-Kaidom u islamskom Magrebu (Aqmi) i drugim grupama.