Svijet
0

SAD ne prijete Pjongjangu vojnom akcijom

FENA
Bijela kuća je saopćila u četvrtak kako je od "ogromnog značaja" da Sjeverna Koreja ne raspolaže bombom, ali je i potvrdila da neće prijetiti upotrebom sile ako ona zaista pristupi nuklearnoj probi.

"Naš stav je uvijek bio da Korejski poluotok ne smije imati nuklearno oružje", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

Snow je, međutim, tvrdio da ne bi trebalo shvatiti njegove riječi kao "smrtnu prijetnju", odnosnu "vojnu prijetnju". On je rekao da pritisak, koji se vrši na Sjevernu Koreju, nema za cilj "svrgavanje režima" već da se uvjeri Sjeverna Koreja da "se vrati za pregovarački sto za kojim bi se mogle postići mnoge pozitivne podsticajne mjere".

On je naglasio da će SAD nastaviti diplomatske konsultacije. U Vijeću sigurnosti UN-a trenutno je na razmatranju prijedlog deklaracije kojom bi se uvjerila Sjeverna Koreja da ne pokreće takve probe.

Snow je podsjetio da će SAD i međunarodna zajednica ponuditi Sjevernoj Koreji kompenzacije da se povrati za pregovarački sto radi razgovora o odustajanju od nuklearnog programa. Oni zauzvrat mogu dobiti ekonomsku pomoć, jače diplomatske veze, dijalog sa SAD", rekao je on.