Robert Gejts
0

"SAD ne planira da oboriti raketu Pjongjanga"

FENA
Sjedinjene Američke Države ne planiraju da obore raketu koju Sjeverna Koreja namjerava da lansira, izjavio je danas američki ministar odbrane Robert Gejts.

Pjongjang je najavio da će lansirati komunikacioni satelit između 4. i 8. aprila, ali regionalne sile vjeruju da će zapravo testirati raketu dugog dometa "taepodong-2", čije je lansiranje najavio za april.

"Rekao bih da nismo spremni da učinimo nešto povodom toga", istakao je Gejts u emisiji "Foks njuz sandej", odgovarajući na pitanje da li Pentagon namjerava da obori sjevernokorejsku raketu. "Kada bi imali raketu za koju bi izgledalo kao da ide prema Havajima, mogli bismo to da razmotrimo, ali mislim da nemamo nikakve planove da uradimo tako nešto u ovom trenutku", rekao je Gejts, a prenio Rojters.

Američki ministar odbrane je rekao i da SAD vide lansiranje te rakete kao korak ka razvoju interkontinentalne balističke rakete. Sjeverna Koreja je obavijestila međunarodne organizacije o planiranom putu rakete, ističući da će ona preći preko teritorije Japana i da će svaki pokušaj njenog obaranja smatarati objavom rata.

Tokom prethodnog i jedinog testiranja rakete dugog dometa "taepodong-2", 2006. godine, ona se raspala 40 sekundi poslije lansiranja.