Svijet
0

SAD ne očekuju saglasnost u pogledu nezavisnosti Kosova

FENA
SAD ne očekuju da će u nastavku diplomatskog procesa postići punu suglasnost s Rusijom i Srbijom u pogledu nezavisnosti Kosova, no nastojat će osigurati što veću podršku za takvo rješenje, jer u suprotnom predviđaju ponovo izbijanje nasilja u regiji, kazao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta.

Na pitanje o tome što SAD vide kao cilj sastanka Kontaktne skupine za Kosovo, glasnogovornik Sean McCormack rekao je da je sastanak dio diplomatskih napora vezanih uz Kosovo, koji će se idućih sedmica i mjeseci odvijati u UN-u u New Yorku, evropskim prijestolnicama, te u Rusiji i SAD-u.

"Razgovarat će se o tome kako u diplomatskom smislu doći od onoga gdje smo danas, do usuglašene krajnje tačke, u najmanju ruku usuglašene onoliko koliko je to između SAD-a i mnogih naših evropskih saveznika - a to je nezavisnost za Kosovo na temelju Ahtisaarijeva plana", rekao je McCormack.

Navodeći kako postoji neslaganje s Rusijom u pogledu termina, te da se vlada Srbije protivi nezavisnosti, on je kazao da ih SAD želi pokušati angažirati kako bi što više ljudi pridobili za rješenje koje vide kao krajnju tačku procesa. "Bilo bi optimalno kada bismo mogli postići puni sporazum oko toga. Nisam siguran da ćemo doći do te tačke. S obzirom na to gdje smo sada u diplomaciji, nije vjerojatno da ćemo postići puni sporazum", rekao je McCormack.

"Mi vjerujemo, što dijelimo s mnogima, da će, ne dosegnemo li tu krajnju tačku, nezavisnost za Kosovo, izbiti novo nasilje u regiji, što nije dobro ni za koga. Ni za ljude u regiji, ni za Evropu, ni za nas", kazao je glasnogovornik State Departmenta.

Na pitanje o čemu će SAD pregovarati, ako je rezultat već jasan, McCormack je kazao da će se govoriti o tome "kako doći od tačke A do tačke B", dodajući kako u tom prostoru postoji puno diplomatskih koraka koji se mogu poduzeti, od kojih neki neće biti za novinske naslove, ali zato nisu manje važni.

Na pitanje da navede primjer, kazao je da trenutačno to ne može podijeliti s novinarima.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u petak će u Washingtonu s državnom tajnicom Condoleezzom Rice i drugim američkim dužnosnicima razgovarati o nastavku rješavanja statusa Kosova.

U četvrtak će o istoj problematici Jeremić razgovarati s više američkih senatora i kongresnika.

U ponedjeljak je državna tajnica Rice primila izaslanstvo Kosova na čelu s predsjednikom Fatmirom Seidiuom i premijerom Agimom Cekuom, kojom prilikom ih je pozvala na strpljivost i ponovila potporu SAD nezavinosti Kosova.

Nakon što je Rusija prošle sedmice u Vijeću sigurnosti UN zaprijetila vetom i tako blokirala američko-europski prijedlog rezolucije o nadziranoj neovisnosti Kosova, diplomatski proces vraćen je pod okrilje Kontaktne skupine te su predviđena četiri mjeseca za novi krug pregovora Beograda i Prištine.