Svijet
15

SAD: Nasilni protesti u Milwaukeeju nakon što je policija ubila naoružanog mladića

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: Twitter)
Gnjevna grupa građana izašla je u subotu navečer na ulice najvećeg grada u saveznoj državi Wisconsin povodom ubistva 23-godišnjeg, navodno naoružanog muškarca. Protesti su eskalirali u nasilje, a građani su povrijedili i jednog policajca.

Incident je započeo u podnevnim satima kada su dva policajca zaustavila dvije osobe u automobilu u sjevernom dijelu grada, navodi se u izvještaju policije iz Milwaukeeja.

Nedugo nakon zaustavljanja automobila, dvojica muškaraca su napustila vozilo i pobjegla, a policija je krenula u potjeru tokom koje je jedan od muškaraca, 23-godišnjak navodno izvadio pištolj, prenosi CNN.

"Policajac mu je naredio da baci pištolj, ali ovaj to nije učinio. Policajac je ispalio nekoliko metaka u njegovom pravcu", rekao je Tom Barrett, gradonačelnik Milwaukeeja.

Pištolj je navodno ukraden, a vlasnik je prijavio i krađu 500 komada municije.

Muškarac je preminuo na mjestu događaja, a nakon ovog događaja, građani su izašli na ulice kako bi protestvovali.

Mirni protesti su prerasli u nasilne kada su neki od demonstranata počeli bacati razne predmete na policijske automobile, a jedan od policajaca morao je biti hospitalizovan, nakon što je pogođen u glavu ciglom.

Neki objekti su zapaljeni, među njima i benzinska pumpa.

Gradonačelnik je preklinjao masu da se povuče i vrati svojim kućama.

"Ako volite svoga sina ili kćer nazovite ih i recite ima da se vrate kući prije nego šteta bude još veća. Ovo naselje nažalost se i ranije sretalo s nasiljem, ali ovdje živi dsta dobrih ljudi", dodaje gradonačelnik.

Tri osobe su uhapšene povodom ovih dešavanja, a istraga još uvijek traje.