Svijet
41

SAD: Napad na privatnu kliniku, troje mrtvih i devet ranjenih

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Policija je uhapsila napadača koji je u petak poslijepodne ubio tri osobe, a njih devet ranio unutar privatne klinike "Planned Parenthood".

Napad se desio u Colorado Springsu, u američkoj saveznoj državi Colorado, a drama je trajala nekoliko sati. Među ubijenima je jedan policajac i dvoje civila, prenosi HuffingtonPost.

Devet ranjenih trenutno se oporavlja i nalaze se u relativno dobrom stanju.

Policija je napadača identificirala kao Roberta Lewisa Deara. Tokom opsade klinike, snage sigurnosti su uspjele da iz zgrade evakuišu neodređen broj građana nakon čega je napadač pregovorima ubijeđen da se mirno preda. Vlasti trenutno ne raspolažu informacijama o tome šta bi mogao biti motiv napada na kliniku "Planned Parenthood".

Inače, ovo je peti napad na privatnu kliniku u posljednjih nekoliko mjeseci, uključujući i dva slučaja podmetanja požara.

Rad klinike se uglavnom fokusira na zdravlje porodilja i njihovog još nerođonog potomstva. Također, zbog prakse abortiranja koja je u SAD-u vrlo osjetljivo pitanje, klinika je meta mnogih desničarskih organizacija.

Američki kongres trenutno istražuje praksu spomenute klinike u kojoj se vrši doniranje tkiva fetusa, ali za sada ne postoje dokazi o kršenju zakona. Pojedine organizacije optužuju "Planned Parenthood" da pobačene fetuse prodaje na crnom tržištu.