Svijet
217

SAD najoštrije osudile izraelske napade na školu u Rafahu: Ovo je sramotno!

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države danas su Izraelu uputile jednu od najoštrijih kritika ikad, opisavši napade ove države na Gazu "sramotnim" činom, pozivajući se na zračne napade na školu u Rafahu, u kojima je ubijeno deset palestinskih civila.

Hiljade izbjeglih Palestinaca boravilo je u prostorijama škole u Rafahu, budući da su usljed izraelskih napada ostali bez svojih domova.

"Sjedinjene Američke Države su zaprepaštene napadom na školu u Rafahu u kojoj je bilo smješteno preko tri hiljade izbjeglica, a prilikom kojeg je ubijeno desetoro civila", kazala je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

"Još jednom apelujemo na Izrael da učini više kako bi se izbjegle žrtve među nedužnim civilima. Postrojenja UN-a , pogotovo ona u kojima se nalaze izbjeglice I civili, moraju biti zaštićena, a njihovi životu ni u kom slučaju ne smiju biti dovedeni u pitanje", poručila je Psaki.

Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-Moon, izraelski je napad na školu u Rafahu okarakterisao "povredom morala i kriminalnom radnjom".

U napadima Izraela na Gazu, u proteklih je mjesec dana živote izgubilo oko 1400 Palestinaca.