Svijet
145

SAD: Muslimanka Samantha Elauf dobila tužbu protiv radnje u kojoj nije mogla dobiti posao

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država presudio je u korist muslimanke koja je tvrdila da nije dobila posao zbog vjerske nošnje uključujući maramu na glavi.

Samantha Elauf prijavila se za posao u radnji Abercrombie & Fitch koja ju je navodno odbila zaposliti nakon što je na intervju za posao došla noseći maramu.

U presudi koju je podržalo osam od devet sudija Vrhovnog suda SAD-a stoji kako je Abercrombie & Fitch kriv zbog odbijanja Elauf samo zbog načina na koji je obučena.

Tema vezana za njeno vjersko uvjerenje nije započeta nijednom tokom intervua za posao u saveznoj državi Oklahoma. Ipak, asistent menadžera radnje Heather Cooke direktoru je prenijela kako je nakon intervjua zaključila da Elauf "krši pravila izgleda“ za uposlenike.

Advokati Abercrombie & Fitcha tvrde kako Samantha Elauf nije odbijena zbog vjerskih uvjerenja nego zbog politike izgleda uposlenika.

Savezni zakon SAD-a nalaže da se poslodavac mora "razumno prilagoditi" religijskom identitetu uposlenika, osim kada to negativno utječe na poslovanje. Elauf će zbog pretrpljene nepravde, a ukoliko se ne usvoji žalba na presudu, dobiti 20.000 dolara.