Sjeverna Koreja
0

SAD moraju otkazati vojnu vježbu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja zatražila je u ponedjeljak da Sjedinjene Države otkažu svoju godišnju vojnu vježbu sa Južnom Korejom, kaže se u izvještaju, dok su razgovori između Sjeverne Koreje i UN-ovih snaga završili bez napretka na smanjenju tenzija.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap javila je da je Sjeverna Koreja zahtjev iznijela tokom razgovora vođenih sa SAD-om predvođenom komandom UN-a u koreanskom pograničnom selu Panmunjom.

Razgovori ove vrste nisu održani čak sedam godina, a sada su se desili dok traju strahovanja da se Sjeverna Koreja sprema za testiranje rakete za koju se vjeruje da može stići do američke teritorije, javio je AP.

Yonhap je citirao neimenovanog sjevernokorejskog zvaničnika koji je upozorio da će vojna vježba "dodatno podići" tenzije na koreanskom poluostrvu.

Izvještaj kaže da je UN-ova komanda insistirala na tome da je vježba, u kojoj učestvuje 26.000 američkih vojnika, nepoznat broj južnokorejskih i američki nosač aviona, odbrambene prirode, te da nije priprema za invaziju kao što tvrdi Sjeverna Koreja.