Svijet
0

SAD: Mladi oficiri ubrzano napuštaju vojsku

FENA
Sve veći broj mladih oficira napušta američke oružane snage, javlja New York Times u ponedjeljak.

Mladi oficiri kopnenih snaga, uključujući sve veći broj kapetana, odlaze čim ispune svoje obveze, a takvo pražnjenje vojnih redova uzbunilo je više oficire, navodi dnevnik iz New Yorka.

Prošle godine, više od jedne trećine oficira je koji su završili školovanje u akademiji West Point 2000. godine napustilo je aktivni sastav čim su to mogli, nakon okončanja petogodišnje vojne obveze.

Mladi oficiri napuštaju oružane snage iz više razloga. Jedan razlog je često rotiranje i razmještanje u Irak ili Afganistan, što se odražava na kvalitet života, a drugi su unosne ponude iz privatog sektora. No taj problem ne postoji samo kod aktivnog vojnog sastava.

New York Times piše da se sličan trend bilježi i kod oficira rezervnog sastava. Kako bi zadržala oficire u svojim redovima, američka kopnena vojska ove je godine ponudila dodatne inicijative uključujući finansiranje magisterija ukoliko ostanu tri godine duže u aktivnom sastavu. Izgleda da ta i slične inicijative daju rezultata.

Prema podacima New York Timesa, ovog proljeća u vojsci će aktivno početi služiti 3.420 mladih oficira, a od tog broja oko jedne trećine njih, tačnije 1.124 pristalo je služiti dodatne tri godine.