Svijet
0

SAD: McCain u vodstvu, Obama sustiže Clinton

FENA
Prvi stranački predizbori u 2008. dramatično su uzdrmali američko javno mnijenje - senator John McCain u vodstvu je među republikancima, i gotovo je poništeno ranije uvjerljivo vodstvo senatorice Hillary Clinton ispred senatora Baracka Obame kod demokrata, pokazuju rezultati ankete The Washington Posta i TV mreže ABC objavljeni u ponedjeljak.

Nakon pobjede u New Hampshireu, McCain je više nego udvostručio podršku među republikanskim biračima na 28 posto (+16) u odnosu na decembar, dok je bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, vodeći tokom 2007. godine, pao na četvrto mjesto s 15 posto glasova, nakon poraza u Iowi i New Hampshireu.

Hillary Clinton je od početka kampanje potkraj 2006. dominirala u nacionalnim ispitivanjima, s 30-ak posto prednosti ispred Obame sve do prije mjesec dana, no čini se da su izjednačene utrke u Iowi i New Hampshireu imale odjeka među demokratima.

U novoj anketi WP/ABC-a, 42 posto vjerovatnih demokratskih birača podržava Hillary Clinton, a 37 posto Baracka Obamu. Podrška za Clinton pala je za 11 posto u odnosu na decembar, dok je potpora za Obamu zabilježila porast od čak 14 posto.

Na trećem mjestu je bivši senator John Edwards s 11 posto glasova a četvrti kongresmen hrvatskog porijekla Dennis Kucinich (Ohio) s dva posto podrške. Ostali demokratski kandidati povukli su se iz utrke.

Kod republikanaca je po WP/ABC-u drugi bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee s 20 posto potpore birača, treći je bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney s 19 posto, četvrti Giuliani s 15 posto, a peti bivši senator Fred Thompson s osam posto glasova.

Promjenu biračkog raspoloženja u prilog Obami i McCainu, ilustrira podrobnija analiza rezultata ispitivanja, gdje na pitanje tko ima najbolje izglede da bude izabran za predsjednika SAD, Obama dobiva 20 posto više glasova, a McCain 23 posto više nego u decembru. Kod demokrata, 43 posto sada vjeruje u konačnu pobjedu Hillary Clinton a 36 posto u pobjedu Obame. McCaina u Bijeloj kući vidi 33 posto republikanca, a Mikea Huckabeeja 16 posto.

Dok maratonska kampanja ulazi u novi krug predizbora ove sedmice u Michiganu i Nevadi, izjednačene utrke u obje stranke privlače znatnu pozornost javnosti. Četiri petine ispitanih kaže da pozorno prati kampanju, a jedna trećina "vrlo pozorno" što je veliki porast prema mjesec dana ranije i puno više nego godine 2000. i 2004. u istoj fazi kampanje.