Protesti ušli u četvrtu sedmicu
0

SAD: "Marš milionera" održan pred kućama ultrabogatih

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Stotine "anti Wall Street" demonstranata održali su u utorak na Manhattanu "Marš milionera", prolazeći pored kuća nekih od najbogatijih rukovodilaca u Americi, uzvikujući parole poput "Oporezujte bogate".

Idući u koloni dva po dva, jer nisu imali dozvolu za marš i ne želeći biti optuženi za blokiranje saobraćaja, članovi grupe "Okupirajmo Wall Street" i druge grupe prošli su na Manhattanu ulicama Peta avenija i Park Avenija gdje su luksuzni apartmani i domovi ljudi koji su među jedan posto najbogatijih u Americi.

Zaustavili su se pred zgradama u kojima žive medijski mogul Rupert Murdoch, bankar Jamie Dimon i naftni tajkun David Koch, žaleći se zbog predstojećeg (u decembru) isteka poreza koji plaća dva posto milionera. "Nemam ništa protiv tih ljudi, ja samo mislim da bi trebalo da plaćaju poreze", izjavio je radnik Michael Pollack.

Već četvrtu sedmicu traju protesti na Wall Streetu kojima se osuđuju pohlepa korporacija i jaz između bogatih i siromašnih. Sad su demonstranti uprli prstom u jedan posto onih za koje smatraju da se bogate na račun svih ostalih u Americi. Glasno su uzvikivali "Gdje je naš spas", "Kako ćemo prevazići deficit?", "Okončajte rat, oporezujte bogate".

Protesti su se u proteklim danima iz New Yorka proširili na druge gradove, uključujući i Atlantu, Chicago, Philadelphiju, Seattle i Los Angeles te su postali političko pitanje, prenijela je agencija AP.