Svijet
0

SAD lobira kod azijskih vlada za sankcije Rusiji

FENA
Bijela kuća (Foto: AFP)
Bijela kuća (Foto: AFP)
Sjedinjene Američke Države (SAD) lobiraju kod azijskih vlada da se pridruže sankcijama koje su Washington i Evropska unija nametnuli Rusiji zbog podrške Moskve proruskim aktivistima na istoku Ukrajine, izjavio je u srijedu neimenovani zvaničnik State Departmenta.

"Svakako se nadamo da će nam se zemlje u ovom regionu, koji obuhvata mnoge značajne trgovinske i finansijske centre, pridružiti u vršenju ove vrste pritiska na Rusiju", rekao je američki zvaničnik novinarima u Singapuru, prenosi agencija Reuters.

On je naveo da je već bio u Pekingu i Seulu ove sedmice, gdje je na istu temu razgovarao s visokim državnim zvaničnicima i poslovnim liderima, a najavio je da će u petak posjetiti i Tokio.

"Razlog za naše angažovanje u ovom regionu svijeta je potreba da razvijemo koordinirani, multinacionalni odgovor na ovu vrstu ruske agresije", rekao je zvaničnik State Departmenta.

Po njegovim riječima, obaranje malezijskog aviona 17. jula na istoku Ukrajine s 298 putnika i članova posade pokazalo je svijetu da je riječ o "globalnom problemu".

U svojoj dosad najenergičnijoj akciji, EU i SAD pooštrile su u utorak finansijske mjere protiv Moskve, a nove sankcije se odnose na energetski, bankarski i vojni sektor Rusije.

Moglo bi se, međutim, pokazati da je teško uvjeriti neke azijske zemlje da slijede Zapad u kažnjavanju Rusije, ocjenjuje britanska agencija.

Japan i Australija su jedine zemlje u regiji koje su do sada nametnule sankcije Moskvi. S druge strane, Kina je ključni ekonomski i politički saveznik Rusije, a dvije zemlje su nedavno potpisale Sporazum o snabdijevanju gasom, vrijedan 400 milijardi dolara.

Finansijski centar Hong Kong morat će da usvoji stav koji zastupa kineska vlada, dok je protivničko bankarsko središte Singapur naklonjeno primjeni sankcija koje usvoje Ujedinjene nacije, za šta su mali izgledi s obzirom na pravo veta koje Rusija ima kao članica Vijeća sigurnosti UN-a. Indija je značajan kupac ruske vojne opreme, a očekuje se da će američki državni tajnik John Kerry tokom ovosedmnične posjete toj zemlji razgovarati o globalnim trgovinskim reformama, ali je neizvjesno da li će pokrenuti i pitanje sankcija.

Što se Južne Koreje tiče, ona se još nije izjasnila da li će uvesti sankcije Moskvi ili ne. Sankcije koje su uvele SAD i EU onemogućuju više ruskih banaka da podižu dugoročne kredite ili dionice na evropskim i američkim tržištima kapitala, što znači da bi te banke mogle da se okrenu Aziji radi finansiranja, zaključuje britanska agencija, prenosi agencija Tanjug.

SAD