Ušteda stotina miliona dolara
0

SAD: Leon Panetta najavljuje smanjenje vojne potrošnje

SRNA
Leon Panetta
Leon Panetta
Američki sekretar odbrane Leon Panetta priprema se da objelodani plan smanjenja vojne potrošnje za stotine milijardi dolara, rekli su vojni zvaničnici.

List "New York Times" piše da će Panettina strategija smanjenja vojske jasno svima staviti do znanja da Pentagon više neće moći voditi dva kopnena rata istovremeno.

Panetta će, najvjerovatnije, reći da će vojska biti dovoljno velika da se bori i pobijedi u jednom velikom konfliktu i "pokvari" ambicije drugog protivnika, izvodeći manje operacije kao što su pomaganje u katastrofama ili uvođenje zone zabranjenog leta.

Zvaničnici Pentagona razmatraju smanjenje potrošnje u skoro svim ključnim oblastima vojne potrošnje, uključujući nuklearno naoružanje, ratne brodove, borbene avione, plate, kao i doprinose za penziju i bolovanje, piše list.

Paneta, takođe, razmatra koliko da smanji kopnene snage nakon kraja rata u Iraku, a rat u Afganistanu se bliži kraju.

Bijela kuća i Pentagon saglasili su se u ljeto da smanje potrošnju za 450 milijardi dolara, što je oko osam odsto osnovnog vojnog budžeta, u narednih 10 godina, i političari svih struja većinom se slažu oko ove sume.

Međutim, mogućnost dodatnih rezanja od oko 500 milijardi, ukoliko Kongres to odobri, izazvao je debatu, a Panetta i neki drugi zvaničnici upozoravaju da bi rezanje od 17 odsto, odnosno trilion dolara, predstavljalo prijetnju za nacionalnu sigurnost.