Svijet
0

SAD: Latinoamerikanaca više od 45 miliona

FENA
Broj Latinoamerikanaca koji žive u Sjedinjenim Državama premašio je 45 miliona, što je 15 posto ukupne američke populacije, pokazuju najnoviji podaci iz popisa stanovništva SAD-a.

Biro za popis stanovništva objavio je da je, zaključno s 1. julom 2007. godine broj Latinoamerkanaca porastao za više od tri posto, odnosno za milion i 400 hiljada, prenio je Glas Amerike.

Zvaničnici biroa navode da postoji čak 16 američkih saveznih država u kojima živi više od pola miliona ljudi latinoameričkog porijekla - a najviše ih je u Kaliforniji, Teksasu i Floridi. Oni napominju da je uzrok porasta te populacije povećani broj porođaja, a ne imigracija.

Podaci još pokazuju da u SAD-u živi više od 40 miliona Afroamerikanaca, koji su druga najbrojnija manjina, a da su odmah iza njih Azijati.

U državama kao što su Havaji, Novi Meksiko, Kalifornija, Teksas i u prijestonici Washingtonu manjine čine većinu populacije.

Izvještaj Biroa za popis stanovništva pokazuje također da u Americi trenutno živi 66 posto ili 199 miliona bijelaca nehispaničkog porijekla.