Svijet
0

SAD: Krajnji rok za ispunjenje obaveza prema Haagu 31. maj?

FENA
State Department
State Department
Visoki dužnosnik Zastupničkog doma američkog Kongresa Robert Hand izjavio je radiju Glas Amerike da je krajnji rok za ispunjenje obaveza Srbije i Crne Gore prema Haškom tribunalu 31. maj.

"Krajnji rok se rapidno približava. Nisam siguran kakvu odluku će donijeti State Department", izjavio je Hand.

On je također rekao da su se Sjedinjene Države nadale, "poslije napretka postignutog dobrovoljnom predajom nekih optuženih za ratne zločine, da će saradnja s Haagom biti nastavljena tim tempom, ali se to nije dogodilo".

"Washington je stoga izgubio povjerenje u Beograd, pa je teško govoriti u prilog potvrde pomoći Srbiji - sve dok Mladić ne bude uhapšen", rekao je Hand.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje novi pritisak i eventualno sankcije protiv Srbije, savjetnik Komisije za evropsku sigurnost i saradnju u Zasupničkom domu Kongresa je odgovorio: "Zasad ne vjerujem da će biti nekih konkretnih novih mjera protiv Srbije. Nadamo se da će to pitanje biti riješeno do krajnjeg roka, 31. maja, i da će nastojanje Srbije da uhapsi Mladića uroditi plodom."

Hand je također rekao saradnja s Haškim sudom ostaje i dalje jedno od glavnih pitanja u odnosima Washingtona i Beograda.

"U SAD-u postoji puno dobre volje prema Beogradu i želja da odnosi budu unaprijeđeni. Ne želimo stvarati vještačke prepreke na putu razvoja bilateralnih odnosa, ali pitanje saradnje s Haagom je stvaran i dugogodišnji problem koji mora biti riješen", zaključio je Hand.