Svijet
0

SAD: Khalid Sheikh Muhammed i suoptuženi izvedeni pred vojni sud

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Navodni glavni pokretač terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Khalid Sheikh Mohammed u četvrtak je prvi put izveden pred vojni sud u američkoj bazi u zalivu Guantanamo na Kubi, od hapšenja u Pakistanu 2003. godine.

Mohammed i druga četiri suoptuženika, navodna pripadnika Al-Qaide, sjeli su na optuženičku klupu pred suca pukovnika Ralpha Kohlmana, obučeni u krem odore s turbanima na glavi, javili su američki mediji.

Niko od njih nije ustao kada je Kohlman ušao u sudnicu a tokom saslušanja međusobno su slobodno razgovarali, a da ih sudac nije opomenuo.

Novinari su postupak pratili preko zatvorenog videosistema u pres-sobi pokraj sudnice.

Sudac Kohlman je na početku ročišta, na kojem se optuženi trebaju upoznati s optužnicom i izjasniti o krivici, najavio da će izjave optuženih biti klasificirane a njihov audioprijenos isključen.

Tužitelji su zatražili smrtne kazne za Khalida Sheikh Mohammeda i ostalu četvoricu optuženih, koje se tereti za ubistva 2.973 žrtve napada na New York i Washington 11. septembra 2001., s po jednom tačkom optužbe za svakog ubijenog, za urotu, napad na civile i terorizam.

Ostali optuženi su Ramzi Binalshibh iz Jemena, navodni koordinator napada 11. septembra, Mustafa Ahmad al-Hawasawi iz Saudijske Arabije, navodno odgovoran za finansiranje napada, Ali Abd al-Aziz Ali, nećak i glavni pomagač Sheikh Mohammeda te Walid Bin Attash također iz Jemena, koji je prema Pentagonu, priznao organiziranje napada na američki razarač USS Cole u Jemenu 2000. godine i pripremu skupine od 19 terorista koji su s četiri oteta putnička aviona izvršili napad na SAD 11. septembra 2001.

Prema izvještajima MSNBC Newsa, CNN-a, Fox News TV-a i drugih američkih medija, Mohammed je na prvom izvođenju pred sud rekao kako ne želi da ga brani vojni branitelj koji mu je dodijeljen, kao ni privatni odvjetnik i da se želi sam zastupati pred sudom.

Nazivajući postupak protiv njega "inkvizicijskim", Mohammed je rekao da ne priznaje američki sud, već samo šerijatski zakon i da će priznati krivicu jer želi smrtnu kaznu kako bi postao mučenik, javio je CNN.

I ostala četvorica optuženih izjavila su da ne priznaju američki vojni sud već samo šerijatski zakon.

Američki mediji ocjenjuju da je prvo izvođenje pred sud pet optuženih za terorističke napade na tornjeve blizance WTC-a u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu, veliki ispit za sporni sistem vojnih komisija, o kojem će kasnije ovoga mjeseca raspravljati Vrhovni sud SAD-a.

Taj je sud 2006. godine prethodni sistem vojnih sudova proglasio neustavnim.

Khalid Sheikh Mohammed, za kojeg se vjeruje da je bio treći u hijerarhiji Al-Qaide i kojeg SAD opisuje kao "jednog od najzloglasnijih svjetskih terorista", jedan je od uhapšenih koji su u tajnim zatvorima CIA-e podvrgnuti problematičnim tehnikama ispitivanja, uključujući i tzv. waterboarding - simulirano utapanje, prije nego što je 2006. prebačen u zatvor u Guantanamu.

U pisanom priznanju, koje je pročitano na saslušanju 2007. na kojem je bio prisutan, Mohammed je priznao da je "od A do Ž" odgovoran za napade na New York i Washington, te da je sudjelovao u više od 30 terorističkih urota širom svijeta.