Svijet
0

SAD: Kerry nazvao Assada ubicom, Kongres zasjeda 9. septembra

Anadolija
John Kerry
John Kerry
Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je u uzorcima koji su prikupljeni u Siriji otkriven smrtonosni plin sarin, javlja dopisnik agencije Anadolija.

U uzorcima krvi do kojih su došle američke vlasti, a koji su prikupljeni na mjestu gdje je izveden hemijski napad u Damasku, pronađeni su tragovi opasnog plina sarin. Kerry je istakao da je siguran da će američki Kongres dati podršku američkom predsjedniku Baracku Obami da izvede vojni napad protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Dodao je da čak i ako Kongres ne bude dao zeleno svjetlo, predsjednik Obama ima ovlast da sam donese konačnu odluku o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji. Na kraju je kazao da je sirijski predsjednik “ubica koji ubija nedužne civile".

“Hemijsko oružje kojim je izvršen napad je izavalo nemjerjivu katastrofu u Siriji. Sada je svima jasno da je Assad hladnokrvno ubijao svoj narod”, tvrdi Kerry.

Prema pisanju američkih medija, Kongres se sastaje 9. septembra.

S druge strane, predsjednik Nacionalne koalicije sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga (SMDK) Halid Hoca kazao je da Sjedinjene Američke Države (SAD) odugovlače sa vojnim napadima na Bashara al-Assada, jer "ne mare za stanje u kojem se nalazi sirijski narod".

"Za SAD je bitna samo sigurnost Izraela i susjednih zemalja i ne zanima ih što se svaki dan prolijeva krv sirijskog naroda. Ono što SAD planiraju neće pomoći da se spriječi sirijski režim", kazao je Hoca.