Neizvjesna trka za Bijelu kuću
3

SAD: Kampanja najskupljih izbora u historiji ulazi u posljednji dan

SRNA
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednički kandidati na izborima u SAD Barack Obama i Mitt Romney ulaze danas u posljednji dan kampanje u neizvjesnoj trci za čelno mjesto u Bijeloj kući.

Ovi izbori su bili najskuplji u historiji SAD-a. Obama i Romney su u toku kampanje prikupili 2,6 milijardi dolara, što je mnogo više nego 2008. godine kad je 700 miliona.

Romney, kandidat repubikanaca, jučer je se obratio građanima u Pennsylvaniji, a njegovi saradnici insistiraju da on može da pobijedi na sutrašnjem glasanju.

Obama je tokom dana održao mitinge u New Hampshiru i na Floridi, a uvečer je obišao Ohio i Colorado.

Analitičari navode da će pobjednika odlučiti ishodi u nekoliko država u kojima se ne može prognozirati koji kandidat ima veću podršku. U anketama na nacionalnom nivou Obama i Romney su izjednačeni, ali aktuelni predsjednik SAD vodi u istraživanjima po pojedinačnim temama.

Kampanja je bila najintenzivnija u Ohiou, u kojem nijedan republikanski kandidat nije nikada izgubio kada je ulazio u Bijelu kuću. Završna anketa iz ove američke države pokazuje da Obama ima prednost od 50 prema 48 posto u odnosu na republikanskog rivala.

Romney je rekao građanima u Clevelandu da Obama nije održao obećanje da će biti nadstranački predsjednik i da je izazvao podjele u društvu, pošto nije imao sluha za republikance i pristalice nezavisnih kandidata.

Obama je sinoćnjem na skupu u Cincinnatiju, koji je počeo nastupom pjevača Stevea Wondera, rekao da će raditi preko stranačkih linija i prevazići političke nesuglasice u Washingtonu, ali da neće praviti kompromise u pogledu zdravstvenog sistema i finansijske pomoći za studente.

Predsjednik SAD danas će obići Wisconsin u društvu rok muzičara Brucea Springsteena, a potom će posjetiti Iowu i Ohio. Za to vrijeme, Romney će biti na Floridi, a potom će obići Virginiju, New Hampshire i Ohio.

Aktivisti demokrata i republikanaca najaktivniji su u državama u kojima ankete ne daju jasnog pobjednika izbora.