Hillary Clinton
0

"SAD je 'jedan dio problema' trgovine drogom"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton priznala je u petak u Gvatemali da Sjedinjene Američke Države predstavljaju "jedan dio problema" koji stvara trgovina drogom u Latinskoj Americi.

"Mi znamo da smo jedan dio problema", izjavila je ona za štampu u Gvatemali, glavnom gradu istoimene male države u centralnoj Americi, odgovarajući na pitanje o mjerama koje Washington namjerava da poduzme protiv potrošnje droge u SAD-u.

SAD je prvi potrošač narkotika na svijetu, naročito kokaina koji se proizvodi njaviše u Latinskoj Americi.

Narko-karteli se spore oko kontroliranja trgovine droge prema SAD-u, a zbog njihovih krvavih obračuna u posljednje tri godine ubijeno je 15.000 ljudi u Meksiku, naročito duž 3.000 kilometara duge američko-meksičke granice.

Borba protiv kartela, koju su pokrenule vlade Kolumbije i Meksika, natjerala je krijumčare da posljednjih godina razviju aktivnosti u centralnoj Americi, koja je do tada bila relativno pošteđena.

-Povećat ćemo pomoć centralnoj Americi", izjavila je Clinton.

Američki kongres je 2008. godine izglasao "Inicijativu Merida" koja je predvidjela pomoć regiji od 1,6 milijardi dolara u periodu od tri godine, od čega 1,4 milijarde Meksiku, a ostatak centralnoj Americi i Karibima.