Svijet
0

SAD: Izjava Ivanova odudara od pozitivnog razgovora o pitanju raketne odbrane

FENA
Sergey Ivanov
Sergey Ivanov
Sjedinjene Američke Države su ocijenile da je za žaljenje prijetnja koju je u srijedu iznio zamjenik ruskog premijera - da će Rusija uzvratiti novim ofanzivnim potezima na razmještanje američkog proturaketnog sistema u Evropi.

Međutim, State Department navodi da nezavisno od toga, Bushova administracija vodi konstruktivan dijalog s Moskvom o pitanju raketne odbrane.

Američki zvaničnici ne negiraju u potpunosti značaj raketne prijetnje koju je iznio prvi zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov. Oni, međutim, ukazuju da ona proturječi sugestijama drugih ruskih lidera, posebno predsjednika Vladimira Putina, da je Moskva spremna za konstruktivan dijalog o pitanju regionalne raketne odbrane.

Ivanov, inače bivši ruski ministar odbrane, dospio je u srijedu u agencijske vijesti upozorenjem da će Moskva razmjestiti ofanzivne rakete u ruskoj enklavi Kalinjingrad, koja se graniči s Poljskom, ukoliko američki plan o razmještanju proturaketnog sistema u Poljskoj i Češkoj Republici bude proveden.

Na brifingu za novinare, portparol State Departmenta Sean McCormack, rekao je da je izjava Ivanova za žaljenje i da nije konstruktivna, kao i da potpuno odudara od pozitivnog razgovora o pitanju raketne odbrane, koji su predsjednik Bush i ruski predshednik Putin vodili u ponedheljak, u Mainu. «Moje shvaćanje razgovora u Kennebunkportu je da je to zapravo bila dobra razmjena mišljenja o pitanju raketne odbrane. Predsjednik Putin je govorio o regionalnoj mreži u suočavanju s tim pitanjem i priznao je da prijetnja postoji. Mada nismo prevazišli razlike u gledištima, mislim da je u toku veoma konstruktivan razgovor», rekao je.

Ruski predsjednik je u Mainu predložio da dvije zemlje sarađuju u razmještanju sistema regionalne raketne odbrane, koji bi uključio i radarske objekte u južnoj Rusiji i Azerbejdžanu, bivšoj sovjetskoj republici koja se graniči sa Iranom. Međutim, jedan viši američki diplomat je u razgovoru s novinarima rekao da spremnost SAD-a da vodi razgovore ne znači da se o planu za proturaketni sistem u Poljskoj i Češkoj Republici može pregovarati.

On je dodao da taj plan, koji predviđa da raketni štit bude operativan do 2012., napreduje uprkos nastojanjima u Kongresu da se on ograniči. Kako javlja Glas Amerike, američki diplomat je odbio da komentira zašto je Ivanov dao spomenutu izjavu samo nekoliko dana poslije naizgled pozitivnog susreta dvojice predsjednika, rekavši da je teško «proniknuti» u rusku politiku. Ivanov se inače smatra vodećim kandidatom za nasljednika Vladimira Putina na predsjedničkim izborima sljedeće godine.