Svijet
0

SAD: Izbori i rasno pitanje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko ispitivanja javnog mnijenja sugerira da su Amerikanci podijeljeni u pogledu rasnih pitanja uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Na tim izborima će Barak Obama biti prvi Afroamerikanac koji je imenovan za kandidata jedne od dvije glavne stranke. Republikanski senator John McCaine, predsjednički kandidat svoje stranke, nedavno je optužio rivala da eksploatira tu temu.

Obama bi mogao postati prvi afroamerički predsjednik SAD-a, što bi bila prekretnica za zemlju kojoj je bilo potrebno da 1965. usvoji Zakon o glasačkim pravima da bi se ukinula ograničenja za crne glasače. Politički promatrači kažu da je onog trenutka kada je Obama počeo svoju kampanju pitanje rase postalo neizbježno, navodi Glas Amerike.

Samo nekoliko sedmica od početka nadmetanja sa Johnom McCainom, Obama je rekao da McCain i drugi republikanci pokušavaju da zaplaše birače.

"Ono što će pokušati i što rade jeste da vas uvjere da me se plašite. Jer on ne izgleda kao svi drugi predsjednici na dolarskim novčanicama", rekao je Obama.

McCain je, međutim, optužio Obamu da pokreće pitanje rase. „Rasa neće imati nikakvu ulogu u mojoj kampanji, niti joj je tu mjesto“, rekao je McCain.

Rasprava o rasi i Obamina kandidatura su istakli razlike između glasača koji žive u urbanim i ruralnim sredinama.

Tokom bitke sa senatoricom Hillary Clinton na izborima za kandidata Demokratske stranke, Obama nije mogao da dobije većinu glasova birača iz bijele radničke klase u ruralnim sredinama u nekoliko velikih država.

Eksperti kažu da rasizam opstaje širom zemlje, a posebno u ruralnim zajednicama s niskim primanjima u južnim i graničnim državama poput Mississippija i Arizone.

Curtis Guns, profesor na Američkom univerzitetu u Washingtonu kaže: "Ono što znamo je da Obama ne može pobijediti u Alabami i Mississippiju i Luisijani, i vjerovatno i Južnoj Karolini i Georgiji. Ali i na područjima kao što je zapadna Pensilvanija, ili jugozapani Ohio i još nekim, imate isti problem glasova bijelih radnika."

Veliki gradovi su tradicionalno bili demokratska uporišta. Glas Amerike je razgovarao s biračima u New Yorku, Miamiju i Los Angelesu. Mnogi smatraju da su njihove zajednice naklonjenije Obami od ljudi u drugim dijelovima zemlje.

Politički analitičari navode da je Obama, bez obzira na to da li će pobijediti u utrci za Belu kuću i postati predsjednik, već promijenio politički pejzaž i prekinuo jednu od najstarijih i najtvrđih američkih linija - liniju koja razdvaja crno i bijelo.