Svijet
0

SAD: Ističe vrijeme za nuklearni sporazum s Indijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države saopćile su u srijedu da ističe vrijeme za zaključivanje nuklearnog sporazuma s Indijom, ali i kako se to pitanje još može naći pred američkim Kongresom do kraja jula i biti okončano prije predsjedničkih izbora u novembru.

"Vremena je malo, ali mislim da možemo ovo ostvariti", izjavio je na konferenciji za novinare u New Delhiju pomoćnik američke državne tajnice Richard Boucher, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Indiji.

Američki predsjednik George W. Bush i indijski premijer Manmohan Singh potpisali su prije dvije godine sporazum o saradnji u oblasti nuklearne saradnje, kojim je predviđen izvoz nuklearne tehnologije i materijala iz SAD-a u Indiju, u civilne svrhe, čime bi bila stavljena tačka na višedecenijsku zabranu.

Prije nego što se sporazum nađe pred Kongresom, neophodno je da ga odobri Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Grupa nuklearnih dobavljača (NSG).

Indijski i američki zvaničnici uključeni u sporazum smatraju da on treba biti predstavljen Kongresu na ratifikaciju najkasnije do kraja jula kako bi bio realiziran prije kraja mandata predsjednika Busha, odnosno prije predsjedničkih izbora 4. novembra, inače postoji mogućnost da propadne.

Razgovore Indije s IAEA-om, koji su u završnoj fazi, Boucher je okarakterizirao kao "važan dio slagalice", ali je dodao da ima i "drugih dijelova koje također treba postaviti na njihovo mjesto".

Nuklearni sporazum SAD-a i Indije predmet je spora u samoj Indiji, gdje komunisti prijete da će uskratiti podršku vladi bude li on usvojen.

Komunisti, koji se protive ideji o strateškoj saradnji s Washingtonom, smatraju da se sporazumom ugrožava suverenitet države.

Premijer Singh, predstavnik vladajuće Kongresne partije, izjavio je u srijedu u parlamentu da će nastaviti raditi na postizanju "najširega mogućeg konsenzusa u zemlji" jer smatra da je saradnja Indije sa SAD-om dobra za Indiju, njezinu energetsku sigurnost, kao i za cijeli svijet, prenijele su agencije.