Svijet
0

SAD: Iranski prijedlog ne udovoljava zahtjevima UN-a

FENA
Administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha saopćila je da iranski prijedlog za pregovore o njegovome nuklearnom pogramu ne udovoljava zahtjevima UN-a i da će konsultirati druge članice Vijeća sigurnosti u vezi s narednim koracima.

Sjedinjene Države su pričekale s reakcijom na ponudu Irana da se raspravlja o njegovome nuklearnom programu, ali i otporu da prekine obogaćivanje urana, javio je AP.

Predsjednik Bush je na redovnom sedmičnom sastanku u Bijeloj kući s državnom tajnicom Condoleezom Rice raspravljao o iranskom prijedlogu da uputi zajedničku ponudu SAD-u i Evropskoj uniji s ustupcima u zamjenu za prekid obogaćivanja urana.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je da je iranski odgovor pažljivo razmotren i "kako i zaslužuje".

Francuska je zauzela brz i čvrst stav. Ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy izjavio je da Iran mora prekinuti obogaćivanje urana ukoliko se želi vratiti pregovorima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova, očigledno dvosmisleno, saopćilo je kako će nastaviti da traga za dogovorenim rješenjem.

I Kina je pozvala na dijalog, tražeći "konstruktivne mjere" od Irana i strpljenje od Sjedinjenih Država i njihovih saveznica.