Svijet
0

SAD intenzivno radi na izolaciji Irana

FENA
Sjedinjene su Države posljednjih sedmica na Srednjem istoku poduzele sveobuhvatnu diplomatsku inicijativu kojoj je cilj izolacija Irana. Glavni aspekt ovog američkog napora je stvaranje regionalne koalicije, u kojoj će biti i Saudijska Arabija i Izrael. Stvoriti takvu koaliciju, kako izgleda, bit će vrlo teško.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice i ministar odbrane Robert Gates nedavno su s nizom arapskih država dogovorili sporazume o vojnoj pomoći te prodaji američkog naoružanja. Cilj ovog američkog poteza je ojačati arapske saveznike, kao i njihovu podršku palestinsko-izraelskom mirovnom procesu.

Međutim, cilj je također uvjeriti arapske zemlje – koje brine jačanje iranskog utjecaja u regiji – da će Washington čvrsto biti uz njih. Transfer američkog oružja Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Omanu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrijedan je oko 20 milijardi dolara. Egiptu je obećana vojna pomoć od 13 milijardi dolara. Riječ je o sporazumima koji će se izvršiti u sljedećih deset godina, podsjeća Glas Amerike.

Richard Russel, predavač na Univerzitetu nacionalne sigurnosti u Washingtonu, ja i tehnologije Amerika pomaže prijateljskim zemljama u regiji da se odupru sve agresivnijoj politici Irana.

"Sjedinjene Države nastoje zajamčiti da manje arapske zemlje, ali i Saudijska Arabija i Egipat, nastave biti kontrauteg u odnosu na Iran. A to čine uz pomoć Amerike. Manje zemlje u Perzijskom zaljevu ne žele provocirati Teheran, niti na političkom niti na javnom planu. No, manje javnim kanalima, sve te zemlje traže da im Amerika pomogne, da ojača njihovu sigurnost. Također, žele da Washington jasno iskaže riješenost da će i u budućnosti obuzdavati Iran."

Washignton smatra da se Teheran može obuzdati politikom zastrašivanja te uspostavljanjem regionalne koalicije u kojoj bi bile umjerene arapske zemlje te Izrael. Iako Saudijska Arabija ne priznaje postojanje Izraela, dvije zemlje imaju zajednički interes – kaže Richard Russell.

"Tu vrijedi stara poslovica 'neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj'. Iran i Saudijska Arabija natječu se za prevlast u regiji Perzijskog zaljeva. Iranske nuklearne ambicije predstavljaju jednu od najozbiljnijih prijetnji za Izrael, koji za sada na to nije pronašao odgovor. Prema tome, Saudijci i Izraelci imaju zajednički cilj – ograničiti i kontrolirati iranske ambicije na Srednjem istoku."

No, o takvoj 'iranskoj opasnosti' u arapskim zemljama većinom govore političari. Javnost u arapskom svijetu ima drugačije mišljenje o Iranu – upozorava Fawaz Gerges, profesor na sveučilištu Lawrence College u New Yorku.

"Ako pitate ljude na ulici, oni će vam reći da su za sve krive Sjedinjene Države. Prema ovom mišljenju, Sjedinjene Države žele da Saudijska Arabija, Egipat, Jordan i Kuvajt budu protuteža Iranu – samo da bi se nastavila američka kontrola nad regijom i sirovinama. Ljudi su jako sumnjičavi u vezi s američkim interesima u Iraku, u Zaljevu, u Palestini, u Libanonu… Dobar dio sunitskih zajednica, u raznim zemljama, smatra da je Iran antikolonijalna sila koja se odupire stranom pritisku."

Fawaz Gerges smatra da nije realistično očekivati koaliciju između arapskih zemalja i Izraela sve dok se ne postigne zamjetan napredak u rješavanju palestinskog pitanja. Približavanje Izraelu arapska bi javnost smatrala protivnim nacionalnim interesima – kaže ovaj američki stručnjak.

"Vodstva arapskih država smatraju se američkim marionetama. Time je jako ugrožen legitimitet sunitske političke elite, pogotovo u svjetlu događaja u Iraku i Palestini. Države na Srednjem istoku su vrlo ranjive, jer u javnosti, ispod površine, postoji ogroman bijes zbog takve politike."

Jačanje regionalnih napetosti i opća nestabilnost utječu i na izraelske poglede na susjedstvo. Politolog Ian Lustick koji predaje na Sveučilištu Pennsylvanije, nedavno se vratio iz Izraela.

"Većina Izraelaca razmišlja na ovaj način: 'Ne želimo više uopće živjeti na Srednjem istoku. Ne želimo biti njegov dio. Ogradit ćemo se zidom i djelovati potpuno neovisno o regiji.' Izrael čak više ne pokušava izvršiti niti vojni pritisak na arapske susjede, kako bi ih uvjerio u činjenicu da će židovska država u regiji uvijek postojati. Ono što je u Izraelu danas očito je pokušaj da se pobjegne od stvarnosti Srednjeg istoka."

Ian Lustick smatra da je većina Izraelaca i Palestinaca izgubila nadu da će ikada doći do mirovnog sporazuma koji bi jamčio koegzistenciju dvije države, Izraela i Palestine.

"Danas ova opcija nije više toliko prominentna kao nedavno. I to ne zbog zida koji dijeli židovska naselja od palestinskih područja, već zbog toga što postoji duboko ukorijenjena mržnja i raširena uvjerenost u brutalnost druge strane." Američki se analitičari slažu u tvrdnji da se Srednji istok nalazi pred mnogim izazovima, koji su mahom povezani jedni s drugima. Da bi se riješili problemi u perzijskom zaljevu, u Iraku, Libanonu te na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, bit će potrebno dosta vremena kao i velika diplomatska umješnost.