The Independent
0

SAD ima posebnu odgovornost za Haiti

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
U središtu pozornosti svih londonskih dnevnika u ponedjeljak su i dalje posljedice potresa na Haitiju, a The Guardian piše da bi katastrofa koja je pogodila tu otočnu zemlju mogla otvoriti novo poglavlje u njezinoj povijesti.

Tokom proteklih nekoliko desetljeća pomoć za razvoj koja je stizala na Haiti imala je vrlo mali utjecaj na poboljšanje života tamošnjeg stanovništva. Zbog toga je od ključnog značaja da nakon tekuće operacije dostavljanja humanitarne pomoći uslijedi koordinirani plan obnove za koji će vjerojatno biti potrebno izdvojiti više milijardi dolara.

Humanitarne krize širom svijeta su pokazale da su odgovori na katastrofe najčešće brzi, djelotvorni i dobro finansirani. Sredstva za obnovu se, međutim, mnogo teže nalaze, pa pogođene zemlje gube šansu da izgrade bolju budućnost.

Haiti je zaslužio istinsku obnovu, i to ne samo porušenih zgrada već i njegove krhke socijalne i ekonomske društvene strukture. Način na koji tamošnje vlasti i njihovi međunarodni partneri budu proveli tu obnovu odredit će budućnost Haitija, napominje Guardian.

The Independent u uredničkom komentaru ukazuje na posebnu odgovornost Sjedinjenih Država prema svome siromašnom susjedu.

Washington se u više navrata izravno miješao u politička zbivanja na Haitiju, podržavajući brutalne režime Duvaliereovih tokom hladnoga rata, kako ta zemlja ne bi slijedila primjer Kube, a čak je pomogao u vojnom udaru 1991. kojim je s vlasti svrgnut predsjednik Jean-Bertrand Aristide.

Amerika mora shvatiti da je njezina odgovornost mnogo veća od pružanja pomoći Haićanima da se izbore s prirodnom katastrofom. Ona je dovoljno bogata i utjecajna da može ne samo pomoći Haitiju da stane na noge već i da krene putem prosperiteta.

Tragedija koja je pogodila Haiti šansa je za Sjedinjene Države da se iskupe za kombinaciju sramnog uplitanja i krajnjeg zapostavljanja koji su do sada karakterizirali njihov odnos prema Haitiju, zaključuje autor redakcijskog komentara u Independentu.