Svijet
0

SAD i Ukrajina osnovale radnu grupu za energetsku sigurnost

FENA
Richard Morningstar
Richard Morningstar
Sjedinjene Države i Ukrajina u srijedu su objavile da su osnovale međudržavnu radnu grupu za energetsku sigurnost, koja treba doprinijeti reformama i većoj sigurnosti u energetskom sektoru Ukrajine, uključujući i saradnju na projektima nuklearne energije.

"Vlade SAD-a i Ukrajine toplo pozdravljaju stvaranje Bilateralne radne grupe za energetsku sigurnost, pod okriljem Komisije za bilateralno partnerstvo", naveo je u saopćenju State Department.

Radnom skupinom će predsjedavati ambasador Richard Morningstar, posebni izaslanik State Departmenta za euroazijsku energetiku, i zamjenik ukrajinskog ministra energetike Sergej Pavluša.

Na inauguralnoj sjednici radne grupe 28. oktobra dvije su strane razgovarale o zajedničkom radu na jačanju energetske sigurnosti Ukrajine i Evrope, te razmotrili rezultate provedbe projekata u Ukrajini namijenjenih jačanju njezine energetske sigurnosti.

Prema navodima američkog Državnog tajništva, posebno se razgovaralo o aktualnoj tehničkoj pomoći SAD-a u reformama ukrajinskog sistema gradskih toplana te saradnji u povećanju energetske djelotvornosti.

Dvije su strane također razgovarale o promicanju saradnje privatnih sektora u energetskom razvoju, i važnosti saradnje na projektima u nuklearnoj energiji.