Svijet
5

SAD i Turska kritikuju Rusiju zbog "crvenog tepiha" za Assada

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
SAD oštro su se usprotivile zbog posjete sirijskog predsjednika Bashara al-Assada Rusiji, a to se naročito odnosi na crveni tepih dobrodošlice koji je pripremljen u njegovu čast.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad došao je u posjetu Rusiji tri sedmice nakon početka zračnih napada koje je Rusija pokrenula protiv IDIL-a i pobunjenika u Siriji. To je prva zvanična posjeda Assada nekoj zemlji od početka građanskog rata 2011. godine u kojem je do sada stradalo blizu 250 hiljada ljudi.

Assad je u Moskvi zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na pomoći u, kako je naveo, suzbijanju širenja terorizma. Putin je s druge strane kazao kako se nada da će Rusija pomoći da se u Siriji riješi kriza, ali uz učešće svih političkih snaga i etničkih i vjerskih grupa.

Mnogi politički analitičari smatraju kako Putin ovim prijemom za Assada šalje jasnu poruku zapadu da se sirijska kriza ne može riješiti bez Rusije i da je ta država ključni igrač po tom pitanju.

"Sramno je vidjeti da je Rusija pripremila crveni tepih za Assada, za čovjeka koji je protiv vlastitog naroda koristio hemijsko oružje", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz.

SAD smatraju da će učešće Rusije u ratu u Siriji samo dati podstrek Assadu da nastavi svoju politiku, što će produžiti građanski rat.

Turska je također zamjerila Rusiji zbog iskazane dobrodošlice za Assada. Premijer Turske Ahmet Davutoglu je rekao da nakon ove posjete sirijska vlada više nema legitimitet.