Svijet
0

SAD i Slovačka i dalje se ne slažu u vezi s Kosovom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Hillary Clinton i slovački ministar vanjskih poslova Mikulaš Dzurinda potvrdili su u utorak u Washingtonu partnerske odnose dviju zemalja i spremnost da zajednički pomognu euroatlantsku integraciju zemalja jugoistočne Evrope, ali se nisu usaglasili oko Kosova.

Ministar Dzurinda je nakon sastanka s državnom tajnicom Clinton u State Departmentu potvrdio da Slovačka i dalje nije spremna priznati Kosovo.

"Nisam osjećao nikakav pritisak i reći ću vam zašto. Nije cilj priznati Kosovo, cilj je pomoći ili olakšati da se uspostave odnosi Beograda i Prištine koji će biti dobri, glatki i, što je ključno, održivi", rekao je Dzurinda odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medijeu State Departmentu.

"Vjerujem da Slovačka, kao zemlja koja nije priznala Kosovo, može puno pomoći u tome", ustvrdio je. Slovačka je jedna od pet članica Evropske unije i jedna od četiri članice NATO-a koje nisu priznale Kosovo.

Clinton je naglasila kako "SAD smatra da je Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučio o pitanju neovisnosti i suvereniteta Kosova, te kako bi Washington rado vidio da nakon toga više zemalja prizna Kosovo".

Dodala je kako SAD zna da je "važno raditi na prevladavanju historijskih podjela, kako bi regija bila mirna i stabilna i približavala se Evropi".

Dzurinda je, među ostalim kazao da su razgovarali i o ekonomskoj suradnji dviju zemalja, te istakao kako Slovačka želi proširiti saradnju u području istraživanja i razvoja sa 120 američkih kompanija koje posluju na njenom teritoriju.