Barack Obama
0

"SAD i Rusija su sklopile najsveobuhvatniji sporazum o kontroli naoružanja"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države i Rusija postigli su najsveobuhvatniji sporazum o kontroli naoružanja u gotovo dva desetljeća, izjavio je u petak američki predsjednik Barack Obama.
  • Sporazumom se smanjuje za oko jednu trećinu "nuklearno oružje koje će SAD i Rusija razmjestiti", rekao je Obama u izjavi iz Bijele kuće, nakon postizanja konačnog dogovora s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom o tekstu sporazuma.

Novi Sporazum o ograničenju strateškog naoružanja (START) važit će 10 godina, a nadovezuje se na prethodni ugovor koji je važio od 1991. do 2009.

  • On će značajno smanjiti i broj projektila i lansera, rekao je Obama.

  • Njime se uspostavlja snažan i učinkovit verifikacijski režim. On održava fleksibilnost koju trebamo kako bi zaštitili i unaprijedili našu nacionalnu sigurnost, te jamči našu nepokolebljivu predanost sigurnosti naših saveznika, dodao je on.

Obama i Medvedev potpisat će sporazum 8. aprila u Pragu, najavila je Bijela kuća.

Američki predsjednik je kazao kako je kontrola naoružanja "na vrhu prioriteta nacionalne sigurnosti za njegovu administraciju".

Prema podacima o novom sporazum START, koje je objavila Bijela kuća, obje zemlje su se obavezale "znatno smanjiti strateško naoružanja u roku od sedam godina" od njegova stupanja na snagu. Sporazum će stupiti na snagu kada ga ratificiraju američki Senat i ruska Duma.

Novi START ograničava broj razmještenih nuklearnih bojevih glava na 1.550, za svaku stranu.

Taj je nivo za 74 posto niža od od one iz sporazuma START iz 1991., te za 30 posto niža od one predviđene Moskovskim sporazumom iz 2002.

Kombinirani broj razmještenih i nerazmještenih kopnenih i pomorskih lansera interkontinetalnih balističkih projektila (ICBM), te teških bombardera opremljenih da nose nuklerano oružje, ograničava se na 800 na svaku stranu.

Zasebno se ograničava na 700 za svaku stranu, broj razmještenih interkontinetalnih balističkih projektila (ICBM) na kopnu i moru, te broj teških bombardera opremljenih da nose nuklerano oružje.

Tim su limitima prepolovljena ograničenja iz START-a i za sisteme isporuke nuklearnog oružja.

SAD trenutno ima razmještenih 2,100 strateških bojevih glava a Rusija 2.600, prema podacima Federacije američkih znanstvenika (FAS). Obje strane već godinama jednostrano smanjuju broj lansera ICBM-a, pa ih SAD sada ima manje od 1.200 a Rusija 800, koliko je predviđeno novim sporazumom.

Sporazum uspostavlja i "verifikacijski režim" koja uključuje terenske inspekcije, razmjenu podataka i obavijesti, navela je Bijela kuća.

  • Ugovor ne sadrži ograničenja na testiranje, razvoj i razmještajpostojećih ili planiranih američkih programa odbrane od projektila, ili za postojeće ili planirane kapacitete za konvencionalne udare dugog dometa, ističe Bijela kuća.

Prema pisanju američke štampe, ta je odredba bila jedna od najspornijih tačaka pregovora, jer je Moskva tražila da se sporazumom ograniče i sistemi odbrane od projektila.

Obama je kazao kako je sporazum dio napora SAD-a da se "resetiraju" odnosi s Rusijom.

  • S ovim sporazumom, SAD i Rusija - dvije najveće nuklearne sile u svijetu - također šalju jasan signal da mi namjeravamo voditi, kazao je američki predsjednik.

  • Poštujući naše obaveze prema Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, mi smo ojačali naše globalne napore da se zaustavi širenje tog oružja, te da se osigura da i druge zemlje ispunjavaju svoje obaveze, naglasio je Obama.

Predsjednik Obama, državna tajnica Hillary Clinton i ministar odbrane Robert Gates istakli su u petak kako promjene neće ugroziti sposobnost SAD-a da zaštiti sebe i svoje saveznike.

Pregovarači su radili od aprila 2009. kako bi sastavili nastavak sporazuma iz 1991. Razgovori su bili teški, s neslaganjem oko verifikacije, uključujući i inspekcije na licu mjesta, te oko projektila koji nose nuklearne bojeve glave, javili su američki mediji.

Nakon uspješnog prvog kruga, Obama planira otvoriti drugi krug pregovora s ciljem daljnjeg smanjivanja arsenala, uključujući uskladištene nuklearne bojeve glave i taktičke atomske bombe, piše u petak The New York Times. U konačnici on predviđa i uključivanje drugih nuklearnih sila, poput Kine, Velike Britanije i Francuske u raspravu o denuklearizaciji, prenosi Hina.

Nakon potpisivanja novog START-a u Pragu, Obama će 12. i 13. aprila u Washingtnu biti domaćnin samita 45 zemalja posvećenog sprječavanju širenja nuklearnog oružja i materijala.

Mjesec dana poslije toga, svjetski čelnici okupit će se u New Yorku na redovnoj konferenciji o reviziji provedbe Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.