Borba protiv terorizma
0

SAD i Pakistan planiraju nove napade

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Države i pakistanski obavještajci pripremaju novi spisak ciljeva za napade bespilotnih letjelica duž pakistansko-afganistanske granice, prenio je Reuters u četvrtak.

Napadi su dosad bili usmjereni na talibane i one za koje se sumnja da su članovi Al-Qaide, a pakistanski dužnosnici sada žele da se oni prošire i na druge ekstremiste koji napadaju Pakistance.

Radi se o napadima iz bespilotnih letjelica koji su veoma nepopularni u Pakistanu i Afganistanu zato što su njihove žrtve, kako se tvrdi, često i nedužni civili.

Američki mediji poput Wall Street Journala i New York Timesa pišu kako Sjedinjene Države vjeruju da glavna pakistanska obavještajna agencija direktno podržava talibane i druge ekstremiste u Afganistanu.

Američki dužnosnici su kazali New York Timesu da su dokaze o tim vezama dobili od pouzdanih informatora i na temelju elektronskog praćenja, prenio je Reuters.

Pakistanski čelnici demantiraju bilo kakve veze vlade i militantnih grupa a i sami američki dužnosnici, kako list dodaje, smatraju kako je malo vjerovatno da visoki vladini članovi koordiniraju tu saradnju.

Obavještajci srednjeg ranga ponekad održavaju određene kontakte bez odobrenja viših dužnosnika, iznosi se u tekstu.

Nasilje u Afganistanu je posljednjih mjeseci dostiglo najviši nivo od američke invazije na Afganistan, a Ujedinjene nacije su upozorile da će se ono ove godine vjerovatno i pogoršati.

Američki predsjednik Barack Obama naredio je slanje dodatnih 17.000 vojnika u Afganistan, kako bi pojačao 38.000 američkih i 30.000 NATO-ovih vojnika koliko ih je već raspoređeno u toj zemlji.