Svijet
0

SAD i NATO razmatraju vojne opcije za Libiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz NATO-a razmatraju legalnost uvođenja zone zabranjenog leta nad Libijom, kao i lepezu vojnih opcija i bez podrške Ujedinjenih naroda, piše Washington Post citirajući američke i dužnosnike EU-a.

Bez osiguranog mandata UN, SAD, Britanija, Francuska i Italija, traže alternativnu međunarodnu potporu, piše u srijedu ovaj list.

Dužnosnici navode da bi međunarodna podrška mogla doći iz regionalnih blokova, Arapske lige, Organizacije afričkog jedinstva i Evropske unije i ukazuju da je NATO-ovo bombardiranje Srbije 1999. godine uslijedilo bez odobrenja UN-a, prenosi Reuters.

Uz zonu zabrane leta, SAD i vlade zemalja NATO razmatraju lepezu vojnih opcija koje ne bi zahtijevala rezoluciju UN-a, kako što je uspostavljanje zračnog i pomorskog mosta za doturanje humanitarne pomoći Libiji i pomorske patrole kojima bi se blokirale isporuke oružja libijskoj vladi, izvještava Washington Post.

Suočen sa sve brojnijim pozivima u SAD-u da pomogne libijskim pobunjenicima koji nastoje okončati 41-godišnju vladavinu Moamera Gadafija, predsjednik Barack Obama razmatrao je u utorak uvečer uvođenje zone zabrane leta s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

Dva državnika razmatrala su "cjelokupni spektar mogućih odgovora" vezanih za Libiju, uključujući uvođenje zone zabrane letova iznad teritorija zemlje, nadgledanje situacije u njoj i pružanje humanitarne pomoći, saopćila je Bijela kuća.

Snage lojalne Gadafiju napadale su pobunjenike raketama, tenkovima i zrakoplovima u utorak, intenzivirajući napore da slome pobunu i time povećale pritisak na strane vlade da djeluju kako bi se izbjegla humanitarna kriza u toj naftom bogatoj zemlji, navodi Reuters.

Britanija i Francuska traže rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o zoni zabrane leta kako bi se prizemljili Gadafijevi avioni i spriječilo prebacivanje trupa zračnim putem. Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, suzdržane su prema toj ideji, koja bi vjerojatno uključivala i bombardiranje libijske protuzračne obrane.

Vojni dužnosnici NATO-a počeli su u utorak s upoznavanjem vlada o predloženim opcijama koje će biti predstavljene ministrima obrana članica u četvrtak u Bruxellesu, navodi Post. SAD i Britanija insistiraju da bilo kakva vojna intervencija mora imati široku međunarodnu potporu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je u utorak da je svaka odluka o uvođenju zone zabrane leta pitanje za UN i da to ne treba biti inicijativa koju bi pokrenule Sjedinjene Države.

"Želimo vidjeti da je (zonu zabrane) podržava međunarodna zajednica", rekla je Clinton Sky Newsu.

Jedan evropski diplomat rekao je Washington Postu da je Italija voljna staviti na raspolaganje svoje avionske baze za operaciju iznad Libije, ukoliko ih podrže EU i Arapska liga, koja se ove sedmice treba sastati povodom libijske krize.