Svijet
0

SAD i NATO: Hapšenje Karadžića dobra vijest

FENA
Sjedinjene Američke Države zahvalile su zvaničnicima Srbije koji su naredili i izveli operaciju hapšenja Radovana Karadžića.

Njega je Bijela kuća označila kao organizatora koncentracionih logora i masovnih ubistava hiljada ljudi. "Ova operacija je značajan pokazatelj odlučnosti srpskih vlasti da ispune svoje obećanje o saradnji s Haškim tribunalom", navodi se u saopćenju Bijele kuće, koje je potpisala sekretarka za štampu Dana Perino.

U saopćenju se navodi da je posebno primjereno vrijeme Karadžićevog hapšenja - samo nekoliko dana poslije obilježavanja ubistva više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici, "jer nema boljeg odavanja pošte žrtvama ratnih zlodjela do izvođenja njihovih naredbodavaca pred lice pravde", javile su u utorak agencije.

I NATO je saopćio da je informacija o hapšenju haškog bjegunca "dobra vijest", na koju se dugo čekalo. Portparol NATO-a Džejms Apaturaj je rekao: "To je dobra vijest i u skladu je sa onim što smo očekivali od Srbije. Neophodno je to sagledati u pozitivnom svijetlu".

I Ričard Holbruk, bivši visoki američki diplomata i jedan od kreatora Dejtonskog sporazuma kojim je 1995. okončan četvorogodišnji rat u BiH, rekao je da je hapšenje Radovana Karadžića izuzetan korak naprijed za Srbiju i njenu želju da se pridruži Zapadu.

"To je ogroman korak naprijed za Srbiju i njenu želju da se pridruži Zapadu. Naravno, general (Ratko) Mladić je još uvijek na slobodi, ali Karadžić je od njih dvojice važniji", rekao je Holbruk.

On je izjavio da je Karadžić "najtraženiji čovjek u Evropi, Osama bin Laden Evrope", koji je izbjegavao hapšenje skoro 13 godina.

"On je prevashodno bio intelektualni tvorac etničkog čišćenja. On je, po mom mišljenju, gori od Miloševića i postao je na neki način Robin Hud za bosanske Srbe. Njegovo hapšenje je istorijski događaj", zaključio je američki diplomata. Hapšenje haškog bjegunca Radovana Karadžića može se tumačiti kao pobjeda nove vlade u Srbiji, smatra Vilijam Montgomeri.

To se odnosi i na ljude u Evropskoj uniji, koji se trude da postignu veću saradnju sa Srbijom, rekao je bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. On je za CNN rekao da je zadovoljan zbog hapšenja Radovana Karadžića, jednog od najvažnijih haških optuženika.

Po njegovom mišljenju, to će imati veliki uticaj na proces približavanja Srbije Evropskoj uniji, ali je dodao da ne očekuje burne reakcije srpske političke scene. Montgomeri se nada da će to podstaći Vladu u Beogradu da se više angažuje u potrazi za Ratkom Mladićem.

"Mladić je sigurno sada veoma nervozan, jer su sve oči usmjerene na njegovu potjeru. Podsjećam da se sve desilo neposredno po formiranju nove vlade u Srbiji, što mi govori da su oni od ranije znali gdje se on nalazi", kaže on.

"Kada su pravi ljudi došli na prava mjesta, on je uhvaćen. Sada se postavlja dalje pitanje, gdje se on sve vrijeme krio, u Srbiji ili možda u Bosni", rekao je on.