Svijet
7

SAD i Južna Koreja počele vojne vježbe, Sjeverna Koreja prijeti preventivnim napadom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
SAD i Južna Koreja su počele godišnje vojne vježbe, zbog čega su stigle nove prijetnje Sjeverne Koreje. Ovaj potez dviju zemalja je povećao tenzije na polutoku koje su nastale zbog prebjega diplomate iz Pyongyanga.

Sjeverna Koreja se našla u još većoj izolaciji nakon što je u januaru obavila svoj četvrti nuklearni test, a potom u februaru lansirala dalekometnu raketu. Vijeće sigurnosti UN-a je pooštrilo sankcije Pyongyangu.

U zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom Ulchi Freedom Guardian učestvuje 25.000 američkih i južnokorejskih vojnika, a ona će trajati do 2. septembra. Ranije je istaknuto da se radi o vježbama "neprovokativne prirode". Ipak, Sjeverna Koreja vježbe smatra pripremom za invaziju, a danas je zaprijetila preventivnim napadom.

"Od ovog trenutka Sjevernokorejska narodna armija treba biti spremna za preventivni napad na sve neprijateljske grupe koje učestvuju u vojnoj vježbi Ulji Freedom Guardian", saopćeno je iz Sjeverne Koreje.

Južna Koreja je prošle sedmice objavila da je zamjenik sjevernokorejskog ambasadora u Londonu Thae Yong Ho prebjegao i pridružio se svojoj porodici u Južnoj Koreji, što je udarac za režim sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una.

Sjeverna i Južna Koreja su tehnički još uvijek u ratu jer je njihov konflikt koji je trajao od 1950. do 1953. godine završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.