Svijet
0

SAD i Japan traže da UN blokira finansije S. Koreji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
SAD i Japan zatražili su da Vijeće sigurnosti UN-a prekine finansijske veze Sjeverne Koreje sa svijetom i zabrani režimu u Pyongyangu da prodaje oružje kako bi došao do novca, prenose u četvrtak američki mediji izjave diplomata u sjedištu UN-a u New Yorku.

Predložene sankcije raspravljane su na sastanku SAD-a, Japana, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Južne Koreje, kazali su diplomati pod uvjetom da ostanu neimenovani, javila je agencija Bloomberg.

Diplomati su kazali kako elementi potencijalne rezolucije kolaju u sjedištu UN-a u New Yorku i razmatraju se u glavnim gradovima navedenih zemalja.

  • Među nama postoji visok stepen saglasnosti o tome u kojem pravcu trebamo ići. Postoji širok spektar ideja za koje bi trebalo 10 rezolucija da sve stanu. Te su stvari tako komplicirane da trebate analizu stručnjaka, što se upravo radi u glavnim gradovima, izjavio je Vitalij Čurkin, ambasador Rusije koja u maju predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a.

Sedam zemalja u četvrtak je, kao i ranije ove sedmice, održalo zatvoreni sastanak na kojem se razmatralo pooštrenje sankcija protiv Sjeverne Koreje, kao odgovor na drugu podzemnu nuklearnu probu koju je ta zemlja izvela 25. maja i višestruko lansiranje projektila ove sedmice, protivno važećim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjedinjene Države nisu primijetile povećano kretanje sjevernokorejskih snaga i nemaju namjeru povećati svoje oružane snage u Južnoj Koreji, rekao je u petak američki ministar obrane Robert Gates, odbacujući termin "kriza“.

  • Ne znam za kretanje sjevernokorejskih snaga, za bilo što što bi izlazilo iz okvira uobičajenoga i ne mislim da trebamo pojačati našu vojnu prisutnost na jugu gdje se nalazi 28.000 američkih vojnika, rekao je Gates u avionu kojim putuje na Guam na godišnju konferenciju o regionalnoj sigurnosti u Aziji,