Svijet
0

SAD i Izrael sklopili sporazum o vojnoj pomoći vrijedan 30 milijardi dolara

FENA
Sjedinjene Države u četvrtak su sklopile ugovor s Izraelom vrijedan 30 milijardi dolara o davanju granta za odbranu tokom naredne decenije, za 25 posto više nego što se očekivalo, za jačanje regionalne sile protiv Irana.

Na ceremoniji potpisivanja pomoćnik američkog državnog sekretara Nicholas Burns izjavio je da će SAD pomoći Izraelu u održanju prednosti nad neprijateljima, od Irana i Sirije do njihovih štićenika u Libanu i na palestinskim teritorijama, javio je Reuters.

"Nema sumnje da je s američke tačke gledišta Bliski istok opasnija regija nego prije 10 ili 20 godina i da se Izrael suočava s rastućom prijetnjom. To je trenutna, ali također i dugoročna prijetnja", izjavio je Burns novinarima.

"Sjedinjene Države suočavaju se s istim prijetnjama od istih organizacija i zemalja s kojima se Izrael suočava, i mi samatramo da je ovo prava veličina pomoći", kazao je.

Bushova administracija saopćila je prošlog mjeseca da će također ponuditi oružje vrijedno 20 milijardi dolara Saudijskoj Arabiji i ostalim savezničkim zalivskim zemljama. Egipat bi trebalo da dobije 13 milijardi dolara pomoći za odbranu tokom naredne decenije, slično kao i ranijih godina.

Paket - koji čeka na odobrenje u američkom Kongresu - ima za cilj uvjeriti Izrael i sunitske zalivske zemlje u američko obavezivanje na bliskoistočnu stabilnost uprkos problemima u Iraku, kao i na njihovo jačanje u suočavanju s rastućim uticajem šiitskog Irana i njegovog nuklearnog programa.

Burns je izjavio da nova pomoć Izraelu, koji trenutno dobija 2,4 milijardi dolara godišnje u vojnim grantovima, neće biti uslovljena diplomatskim napretkom ili ustupcima iako je "jedan od vrhunskih prioriteta naše vlade da insistiramo na ostvarenju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca".

Sjedinjene Države, kazao je Burns, smatraju "ovih 30 milijardi dolara pomoći Izraelu ulaganjem u mir, u dugoročni mir - mir koji ne može biti ostvaren bez jačanja".