Svijet
0

SAD i Izrael mogli bi ublažiti sankcije na Zapadnoj obali

FENA
Sjedinjene Države i Izrael razmatraju mogućnost ublažavanja sankcija na okupiranoj Zapadnoj obali u znak podrške prijelaznoj vladi koju formira predsjednik Mahmud Abbas, saopćili su u petak izraelski i zapadni dužnosnici čije izjave prenose svjetske agencije.

Visoki izraelski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da će premijer Ehud Olmert i američki predsjednik George W. Bush sljedeće sedmice u Washingtonu raspravljati o nekoliko mjera, uključujući prepuštanje Abbasu dijela prihoda od poreza koje je Izrael obustavio, pojašnjava Reuters.

Jedna dužnosnica, kako prenosi AFP, istaknula je da je Izrael "spreman u Gazu dostaviti humanitarnu pomoć, ali je problem u tome što je niko s palestinske strane ne može preuzeti".

"Pokušavamo uspostaviti kontakte u tom smislu jer nismo ravnodušni na sudbinu 1,5 miliona Palestinaca u Pojasu Gaze", dodala je. Izrael će, objasnila je, nastaviti u Gazu isporučivati struju i vodu te lijekove.

Izraelski mediji u petak Hamasovo zauzimanje cijelog Pojasa Gaze ocjenjuju "katastrofalnim scenarijem koji se ostvario". "Scenarij katastrofe postao je realnost: Hamas kontrolira Gazu a Fatah Zapadnu obalu", naslov je u dnevnom listi Ma'ariv u čijem podnaslovu piše: "Dobar dan paklu".

"Tri države za dva naroda", piše Ma'ariv koji je objavio i geografsku kartu Izraela, istočno od kojeg se nalazi država s palestinskom zastavom a zapadno je država u kojoj se vijori zelena zastava Hamasa.

Yediot Aharonot svoj je članak opremio naslovom "Hamastan je rođen".

U Jerusalemu je izraelska policija razmjestila dodatne snage kod starog dijela grada i ograničila pristup Brdu džamija. U taj dio grada mogu ući muslimani koji imaju plave izraelske osobne iskaznice. Muškarci moraju biti stariji od 45 godina a žene od 35 godina.

Brdo džamija nalazi se iznad Zapadnog zida, mjesta židovskog Hrama kojeg su Rimljani uništili 70. godine i koji se smatra jednim od najsvetijih mjesta judaizma.