Svijet
0

SAD I Iran prvi put od 1980. voljni pregovarati - o Iraku

FENA
Sjedinjene Države i Iran objavili su da su voljni održati izravne pregovore prvi put od 1980. kada su se njihove bilateralne veze pogoršale. Obje zemlje su objavile da će dijalog biti strogo ograničen na Irak te neće uključiti međunarodne napore za uvjeravanje Teherana da odustane od programa nuklearnog oružja.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea Busha, Stephen Hadley, rekao je da Bijela kuća ima dugačak popis otvorenih pitanja s Iranom, uključujući nuklearni program, odnos prema vlastitom narodu i uključenost u zbivanja u Iraku.

"Iran pruža utočište, a u nekim slučajevima daje i opremu teroristima koji ubijaju Iračane i koalicijske snage. Jasno smo dali do znanja da je to neprihvatljivo", rekao je Hadley.

Generalni sekretar Vrhovnog iranskog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Larijani izjavio je da je Teheran voljan otvoriti izravne pregovore s Washingtonom o Iraku.

Hadley je rekao da je američki ambasador u Bagdadu Zalmay Khalilzad dobio odobrenje da razgovara s iranskim dužnosnicima, ali samo o Iraku.

"U vezi s Irakom spremni smo na razgovore s Iranom u kojima bi mogli objasniti i jasno izraziti naše zabrinutosti po pitanju Iraka i iranskih aktivnosti u toj zemlji", kazao je Hadley.

Dodao je da je u najboljem interesu Iraka i Irana da imaju dobre odnose te da je to nešto na čemu moraju sami međusobno raditi.

"Trebamo izbjeći bilo što što bi sugeriralo da radimo iza leđa Iračana, da pokušavamo postići nekakav dogovor s Iranom po pitanju Iraka. To bi bilo nekonzistentno s našom politikom i nepravedno prema iračkom narodu."

Ukoliko se Sjedinjene Države i Iran dogovore oko sastanka, to bi bili prvi izravni razgovori dviju zemalja od 1980. kada je došlo do prekida diplomatskih odnosa nakon Islamske revolucije.

Larijani i Hadley naglasili su da razgovori ne bi uključili međunarodne napore za zaustavljanje Irana u procesu obogaćivanja urana.

Nuklearnim programom Irana se bave Ujedinjeni narodi, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan. "To je odvojeno pitanje od ovoga", kazao je on.

U novoj verziji američke nacionalne sigurnosti predsjednik Bush je rekao da Iran možda predstavlja najveći pojedinačni izazov Sjedinjenim Državama. Upitan o tome dokumentu, Stephen Hadley je rekao da Iran počinje slušati međunarodne primjedbe na njegovo ponašanje.

"Oni su poveli raspravu unutar njihovog vodstva. Nadam se da će uslijediti i debata između čelništva i njihovog naroda o tome je li smjer kojim se kreću ispravan za dobro njihove zemlje. Do toga je došlo tek nakon što su čuli koordiniranu poruku međunarodne zajednice."

Hadley je dodao da je važno zadržati međunarodnu solidarnost po pitanju Irana i njegovog nuklearnog programa o čemu se trenutno vodi rasprava u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.