Svijet
0

SAD i EU žele da Grčka ostane u eurozoni

Klix.ba
Predsjednik i ministri SAD-a izjavili su da žele da Grčka izvrši preuzete obaveze i da ostane u eurozoni. Istu poruku Grčkoj je uputio i predsjednik Vijeća Evropske unije Herman Van Rompuy.

Rompuy je dalje izjavio da su Grci u potpunosti svjesni značaja ulaganja napora te da je eurozona pokazala svoju solidarnost tako što je MMF (Međunarodni monetarni fond), od 2010. do danas Grčkoj ustupio 150 milijardi eura kredita.

"Mobilisat ćemo sve fondove i raspoloživa sredstva kako bismo pomogli Grčkoj da se razvije i vrati na prvobitni status. Najbolja garancija za budućnost zemlje je da eurozona pomogne održivosti povratka duga, da se novim ulaganjima ojača privatni sektor i da se sprovedu neophodne reforme. Očekujemo od nove grčke vlade da će poslije izbora sprovesti ove aktivnosti", izjavio je Rompuy.

Merkel uložila veto na Hollandeov prijedlog "Eurobond"

Na sinoćnjem neslužbenom sastanku, koji je trajao više od šest sati, predsjednik Francuske Francois Hollande iznio je prijedlog o rješenju krize eurozone, koji bi uključivao zajedničko uvođenje obveznica (eurobond), međutim, njemačka kancelarka Angela Merkel nije podržala ovaj prijedlog.

Hollande je u izjavi nakon samita izjavio da on nije jedini koji brani ovaj stav, već da su se u vezi ovog prijedloga neke zemlje izjasnile da su protiv, druge su mišljenja da se o ovome treba razmisliti u budućnosti, a ima i onih koje su za to da se ovaj prijedlog što prije sprovede.

"Imali smo različite stavove po pitanju 'eurobonda'. Ja sam pojasnila poziciju Njemačke kada je u pitanju ekonomska koordinacija krize u eurozoni", kazala je Merkel.

Lideri EU saopštili su da će se konkretne odluke donijeti nakon izbora u Grčkoj, na samitu koji će se održati 28. i 29. juna.