Svijet
23

SAD i EU ukidaju ekonomske sankcije Iranu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Frederica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, potvrdila je da EU ukidaju ekonomske i finansijske sankcije Iranu. Također, u svojoj izjavi američki državni sekretar John Kerry je naglasio da je kraj sankcija Iranu, kao jedna od odredbi nuklearnog sporazuma, sada na snazi.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je da je Iran prema izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ispunio svoje obaveze i da je zbog toga naredio skidanje ekonomskih sankcija Sjedinjenih Američkih Država prema Iranu.

U svojoj izjavi Kerry je naglasio da je kraj sankcija, kao jedna od odredbi nuklearnog sporazuma, sada na snazi. Američki predsjednik Barack Obama dao je Kerryju ovlasti da donosi odluke po ovom pitanju.

Kerryjeva izjeva uslijedila je nakon što je IAEA u svom izvještaju istakla da se Iran ponaša u skladu sa nuklearnim sporazumom i da je stavio pod njihovu kontrolu svoje nuklearno naoružanje.

Mogherini: EU ukida ekonomske i finansijske sankcije Iranu

Multinacionalne ekonomske i finansijske sankcije koje su se odnosile na iranski nuklearni program se ukidaju, kazala Frederica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ujedno potpredsjednica Evropske komisije

Frederica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ujedno potpredsjednica Evropske komisije saopštila je da će EU ukinuti ekonomske i finansijske sankcije Iranu. Ova odluka je uslijedila nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom izjveštaju navela da je Iran ispunio sve svoje obaveze iz nuklearnog sporauma koji je u ljeto prošle godine postigao sa šest svjetskih sila.

"Multinacionalne ekonomske i finansijske sankcije koje su se odnosile na iranski nuklearni program se ukidaju. Ovaj istorijski dogovor je izuzetno čvrst i fer i zadovoljava zahtjeve svih zainteresovanih strana. Poslužiće napretku regionalnog i međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti“, kazala je Mogherini.

Iran je u julu prošle godine postigao nuklearni sporazuma sa šest svjetskih sila prema kojem će sve iranske nuklearne aktivnosti staviti pod nadzor IAEA u narednih 15 godina. Isto tako Iran je obećao obustaviti sve programe koji razvijaju nuklearno naoružanje u zamjenu sa ukidanje ekonomskih sankcija. No, ukoliko Iran na bilo koji način prekrši sporazum sankcije će ponovo stupiti na snagu.