Svijet
0

SAD i EU osudili napade u Alžiru, radnik UN-a poginuo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bijela kuća i Evropska unija osudile su u utorak napade u Alžiru u kojima je prema najnovijim podacima poginulo najmanje 67 osoba, među kojima i jedan radnik Ujedinjenih nacija.

"Osuđujemo napad na urede UN-a koji su izveli neprijatelji čovječanstva koji napadaju nevine. Sjedinjene Države su uz narod Alžira, kao i uz UN u ovom slučaju besmislenog nasilja", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe, prenio je Reuters.

Predsjedništvo EU-a oštro osuđuje svaki pokušaj da se podrije mir i stabilnost u Alžiru, a podržava alžirske vlasti koje se trude da prevaziđu velike gubitke iz prošlih decenija, kaže se u saopćenju vlade Portugala, koja trenutno predsjedava Unijom.

U saopćenju se navodi kako ti užasni napadi jasno pokazuju da je terorizam prijetnja svim državama i svim narodima, izvijestila je DPA.

Dvije skoro istovremene eksplozije potresle su u utorak glavni grad Alžira. Meta jednog napada je bio Vrhovni sud, a drugog ured UNHCR-a.

Glasnogovornik UN-a Faran Hak izjavio je za Reuters da je jedan radnik UN-ovoga Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR) poginuo a da se jedan smatra nestalim. Dodao je da su svi ostali zaposlenici UN-a pronađeni, mada su neki među njima ranjeni.

Ujedinjene nacije u glavnom gradu Alžira imaju više agencija koje zapošljavaju ukupno 19 radnika stranaca i 115 lokalaca.