Svijet
0

SAD i Britanija kritiziraju Libiju zbog dočeka Al-Megrahija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Britaniji i Americi čuju se oštre kritike na račun dočeka koji je u Libiji priređen Abdelu Basetu Aliju al-Megrahiju, jedinom čovjeku osuđenom za rušenje američkog putničkog aviona iznad Lockerbieja u Škotskoj 1988. godine. U eksploziji podmetnute bombe u avionu kompanije Pan Ammerican poginulo je 270 ljudi, uglavnom Amerikanaca.

Megrahi, koji je u Škotskoj služio doživotnu kaznu zatvora, odlukom škotskog ministra pravde je pušten na slobodu iz samilosti. On naime umire od raka prostate, i prema procjenama ljekara ostalo mu je još tri mjeseca života.

Washington i London su nakon oslobađanja Megrahija i trijumfalnog dočeka koji su mu u Tripoliju priredile pristalice upozorili Libiju da će njihovi međusobni odnosi zavisiti od načina od toga kako se postavi prema čitavom slučaju.

Povratak Alija al-Megrahija u Libiju nakon deset godina u škotskom zatvoru objavljen je na državnoj televiziji, dok ga je na pisti vojnog aerodroma kod Tripolija sačekala masa ljudi. Na pisti su se vihorile škotske zastave, a slavlje je podsjećalo na doček neke rok zvijezde, prenosi BBC.

Vlade u Washingtonu i Londonu su izrazile zabrinutost zbog mogućnosti da Megrahiju bude priređen herojski doček; slavlje koje je kasnije organizirano u centru Tripolija nije službeno bilo organizirano u njegovo ime.

Megrahi se od povratka u Libiju sastao sa 95-godišnjom majkom, koju nije vidio deset godina i koja ne zna da joj sin umire od raka.

U lokalnim medijima se spekuliralo i da će se sastati s libijskim liderom Moamerom el-Gadafijem, čiji je sin sinoć u pismenoj poruci pozdravio odluku škotske vlade, ocjenjujući je kao "hrabru" i rekavši da "nikada neće biti zaboravljena".

Libija je 2003. godine porodicama žrtava eksplozije iznad Lockerbieja isplatila finansijsku odštetu, iako je vlada u Tripoliju odlučno negirala da je time priznala odgovornost za napad.

Sam Megrahi, koji od početka tvrdi da nije bio umiješan u eksploziju aviona, posredstvom advokata izdao je saopćenje u kojem ponavlja da je nevin i navodi da saučestvuje u bolu porodica žrtava, a "onima koji mu žele zlo" poručuje da im "neće uzvratiti istom mjerom".

"Ovaj strašni košmar se ne završava mojim povratkom u Libiju, on se za mene možda neće završiti sve dok ne umrem. Možda će za mene smrt biti jedino oslobođenje", naveo je Abdel Baset al-Megrahi u saopćenju izdanom posredstvom advokata.

Međutim, prizor škotskih zastava na dočeku Megrahija u Tripoliju bio je dosta neprijatan za škotskog premijera Alexa Salmonda.

On je rekao kako je odluka da Megrahi bude pušten – koja je donesena usprkos velikom protivljenju SAD-a – i njegov doček u Tripoliju "dvije potpuno različite stvari".

"Ne mislim da je doček koji je priređen Megrahiju u Libiji prigodna ili mudra odluka. S druge strane, naši odnosi sa SAD-om su čvrsti i ne zavise od toga da se uvijek i u svemu slažemo. Učinili smo ono što mislimo da je ispravno na osnovu naših zakona", rekao je Salmond.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband također je opisao doček Megrahija u Libiji, gdje se smatra da je on pogrešno osuđen za rušenje aviona iznad Lockerbieja, kao "duboko uznemirujući".

Miliband je naglasio da London ni na koji način nije uticao na odluku škotskog ministra pravde da pusti Megrahija. On je također najoštrije odbacio tvrdnje da je London, usprkos verbalnim osudama, u stvari htio da Megrahi bude pušten zbog komercijalnih odnosa s Libijom, bogatom naftom i plinom.

"Potpuno odbacujem takve tvrdnje. To su klevete na račun vlade i mene lično. Od početka smo govorili da je odluka o Megrahiju na škotskoj vladi; to smo jasno rekli svima – Amerikancima, Libijcima i Škotima. Škotski ministar pravde, koji je donio odluku, javno je potvrdio da nije bilo nikakvih pritisaka iz Londona", rekao je Miliband.

Glasnogovornik američkog State Departmeta P. J. Crowley je, osuđujući odluku o puštanju Megrahija i podsjećajući na porodice ubijenih iznad Lockerbieja, rekao je da u ovom slučaju postoji "veliko neslaganje" između SAD-a i Britanije.

"Najviše nas zabrinjava poruka koja se ovim šalje onima koji su u prošlosti počinili djela političkog nasilja i koji možda razmišljaju o takvim potezima ubuduće. Zato je naš čvrst stav da Megrahi, kao počinilac jednog od najgnusnijih zločina u nedavnoj historiji, treba da odsluži svoju kaznu do kraja, a ne da bude pušten", rekao je on.